طولانی بودن دوره درمان ارتودنسی و محدودیتی که بریسها برای انجام سایر خدمات درمانی دندانپزشکی ایجاد میکند باعث میشود که انجام جرم گیری قبل از ارتودنسی اهمیت ویژه داشته باشد. اینکار سلامت بافت لثه، ساختار دندان را در طول دوران ارتودنسی تضمین میکند.
همچنین جرم گیری دندان بعد از ارتودنسی نیز، یکی از اقداماتی که پس از پایان یافتن این درمان باید انجام شود. در این مقاله قصد داریم در مورد اهمیت جرم گیری قبل از ارتودنسی، عوارض جرم گیری نکردن و لزوم جرم گیری دندان در حین و بعد از درمان ارتودنسی صحبت کنیم؛ تا پایان با ما همراه باشید.
اهمیت جرمگیری قبل از انجام ارتودنسی
یکی از موارد مهم برای شروع و موفقیت درمان ارتودنسی، سالم بودن بافت لثه و دندانهای بیمار است. دندان باید سالم و سطحی تمیز داشته باشد تا ارتودنتیست بتواند براکتها را خوبی نصب و تنظیم کند. از طرفی، تجمع جرم و پلاک روی دندان و تشکیل بافت سخت تارتار مشکلات متعددی را برای سلامت دهان ایجاد میکند.
بوی بد دهان، پوسیدگی دندان، بیماریهای لثه، تحلیل استخوان فک، تخریب بافت لثه و لق شدن و از دست دادن دندان از جمله عوارضی است که باقی ماندن جرم روی دندان به همراه دارد.
این موضوع اهمیت جرم گیری دندان قبل از ارتودنسی را دو چندان میکند. علاوه بر این، وجود جرم در فاصله بین دندانها میتواند حرکت و جابجایی آنها را در طول درمان مختل کند. بنابراین، پیش از شروع درمان ارتودنسی و نصب بریسها، لازم است تمامی جرم، پلاک و تارتار روی دندان و زیر خط لثه از بین برود.
مراحل جرم گیری دندان ها پیش از ارتودنسی
جرم گیری دندان فرآیندی است که طی آن تمامی جرم و پلاک انباشته شده روی سطح دندانها، بین دندانها، فضای بین لثه و دندانها و نیز زیر خط لثه برداشته میشود. دو روش برای جرم گیری دندان وجود دارد: ۱- روش دستی با ابزار معمولی، ۲- روش امواج صوتی با قلمهای مخصوص.
برای جرم گیری دندان پیش از ارتودنسی دندانپزشک اقدامات زیر را انجام میدهد:
- بی حسی موضعی اطراف لثه به منظور کنترل درد و خونریزی احتمالی در حین جرم گیری دندان
- حذف کامل و دقیق جرم دندانها و زیر خط لثه با استفاده از ابزارهای دستی یا قلم مخصوص امواج صوتی
- حذف باکتریها و میکروبهای زیر لثه
- پالیش یا بروساژ سطح دندانها
چرا جرم گیری دندان ها هر ۶ ماه یکبار اهمیت دارد؟
بهتر آن است که درمان جرمگیری هر ۶ ماه یکبار انجام شود. این کار برای ارتقا بهداشت دهان و دندان، حفظ سلامت و زیبایی دندانها و لثه و نیز جلوگیری از پوسیدگی دندان ضروری است.
در مراجعه منظم ۶ ماهه به دندانپزشک برای انجام جرمگیری، نه تنها تمام پلاکهای میکروبی روی سطح دندان و زیر خط لثه به صورت حرفهای حذف میشود، بلکه لکههای رنگی ایجاد شده روی دندان نیز تمیز شده و سطح دندان صاف و صیقلی میشود.
علاوه بر این، ویزیت منظم باعث میشود دندانپزشک با مشاهده علائم اولیه عفونت لثه و سایر بیماریهای دهانی، بتواند اقدامات درمانی لازم را به موقع انجام داده و از پیشرفت بیماری و بروز مشکلات جدی در آینده جلوگیری کند.
عوارض جرم گیری نکردن دندان ها پیش از ارتودنسی
همانطور که گفتیم جرم گیری دندان قبل از ارتودنسی یک اقدام ضروی و موثر برای مراقبت از دندانها و موفقیت درمان این درمان است. عدم جرم گیری دندان قبل از ارتودنسی میتواند احتمال بروز عوارض و خطرات زیر افزایش دهد:
- پوسیدگی دندانها
- آسیب به بافت لثه و تخریب آن
- ابتلا به بیماری و عفونت لثه
- افزایش خطر تحلیل استخوان فک
- لق شدن و از دست دادن دندانها
- بوی بد دهان
جرم گیری دندان ها در ارتودنسی
یکی از مهمترین مراقبت های ارتودنسی، جرم گیری دندان حین ارتودنسی است. بریسها و پلاکهای ارتودنسی ثابت و متحرک به سادگی و حتی راحتتر از سطح دندان، ذرات جرم و پلاک را بر روی دندانها جذب میکنند.
از طرفی، با وجود بریسهای ارتودنسی، تمیز کردن کامل دندان تا حدی پیچده و چالش برانگیز خواهد بود و شما باید وقت و دقت بیشتری برای مسواک زدن دندانها اختصاص دهید. با این وجود، احتمال تجمع جرم و پلاک روی دندان در اطراف براکت ارتودنسی و تشکیل تارتار در طول درمان بسیار زیاد است.
این مسئله میتواند زمینه ساز مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان، بیماریهای لثه و ایجاد لکه سفید بر روی سطح دندان شود. بنابراین، نه تنها جرم گیری قبل از ارتودنسی اهمیت دارد، بلکه مراجعه منظم به دندانپزشک برای جرم گیری دندان حین ارتودنسی و بعد از آن نیز باید به طور جدی دنبال شود.
جرم گیری بعد از ارتودنسی
تغییر رنگ و ایجاد لکه روی دندان یکی از مشکلات رایج بیماران در پایان درمان و بعد از جدا کردن لوازم ارتودنسی از روی دندان است.
براکتها و پلاکهای ارتودنسی به طور مستقیم تاثیری در زرد شدن و تجمع پلاک روی دندانها ندارند. لکه و جرم دندان در اثر سهل انگاری در مسواک زدن، مصرف خوراکیهای رنگی و عدم جرم گیری دندان حین ارتودنسی اتفاق میافتد.
به هر حال لکه و جرم، علاوه بر اینکه زیبایی دندانهای صاف و مرتب شده را از بین برده و باعث کاهش اعتماد به نفس فرد میشوند، ریسک ابتلا به بیماریهای دهان و دندان را نیز افزایش میدهند. جرم گیری دندان بعد از ارتودنسی، بهترین روش درمانی برای رفع زردی و پاک کردن لکه و جرم باقی مانده روی دندان است.
متخصصان ارتودنسی توصیه میکنند حدود ۶ ماه پس از برداشتن بریسهای ارتودنسی برای جرم گیری و سفید کردن دندانها اقدام کنند. چراکه ممکن است بعد از برداشتن لوازم ارتودنسی، برای مدت کوتاهی اندکی احساس ضعف در دندانهای خود داشته باشید.
برخلاف باور غلط عموم مردم، جرم گیری قبل از ارتودنسی آسیبی به مینای دندان وارد نمیکند و هیچ ضرری برای سلامت دندان ندارد. در واقع، این جرم و پلاک است که به تدریج موجب پوسیدگی دندان، تخریب بافت لثه و آسیب به ریشه دندان و استخوان فک میشود.
اگر میخواهید درمان ارتودنسی را با موفقیت پشت سر بگذارید، توصیههای ارتودنتیست در مورد جرم گیری دندان بعد از ارتودنسی و قبل از آن را جدی بگیرید.
شما میتوانید برای درافت مشاوره ارتودنسی دندانهای خود یا فرزندتان به مطب دکتر علیرضا خدیوی به عنوان یکی از بهترین متخصصان ارتودنسی مراجعه نموده و به خیالی آسوده مراحل درمان خود را آغاز نمایید.