
همه چیز درباره ارتودنسی دندان (0 تا 100 فرآیند درمان ارتودنسی)
دندانهای کج و نامرتب علاوه بر این که ظاهری ناخوشایند به لبخند شما میدهد بلکه برای سلامت دهان و دندان و حتی سلامت عمومی بدن نیز مضر است. تمیز کردن دندانهای شلوغ و روی هم قرار گرفته سختتر است. بنابراین احتمال پوسیدگی، بیماری لثه و… را افزایش داده و همچنین در تکلم و جویدن غذا نیز میتواند اختلال ایجاد کند. ارتودنسی دندان بهترین روش مرتب کردن دندانهای بهم ریخته است. آنچه در این مقاله می خوانید همه آن چیزی است که میبایست شما درباره این درمان بدانید.
ارتودنسی دندان چیست؟
ارتودنسی یکی از تخصص های رشته دندانپزشکی و در واقع قدیمی ترین شاخه دندانپزشکی است. در این رشته به صورت تخصصی به تشخیص، پیشگیری و درمان نامنظمی دندان ها و ناهنجاری های فکی پرداخته می شود. در واقع هر چیزی که به موقعیت دندان ها و فکین ارتباط داشته باشد به صورت مستقیم در رشته ارتودنسی دندان جای داده می شود.
به متخصصان این رشته ارتودنتیست گفته می شود. هر ارتودنتیست ابتدا یک دندانپزشک عمومی است و پس از گذراندن 6 تا 7 سال از رشته دندانپزشکی عمومی فارغ التحصیل می شود و سپس با شرکت در یک آزمون تخصصی 3 تا 4 سال دیگر را مشغول فراگیری تخصصی ارتودنسی می کند.
چه کسانی نیاز به درمان های ارتودنسی دندان دارند؟
به طور کلی و همانطور که در بخش بالا ذکر شد، هر مشکلی که در خصوص موقعیت دندان ها یا فک ها پیش بیاید به نوعی با این رشته در ارتباط خواهد بود. به عنوان مثال اگر شما یا فرزندتان با یکی از موارد زیر روبرو هستید نیاز به آغاز درمان ارتودنسی دندان دارید:
- کج بودن دندان ها
- وجود فاصله بین دندان ها
- جلو یا عقب بودن یکی از فک ها
- وجود فاصله بین دندان های فک بالا و پایین در جلو حین بسته بودن دهان
- کوتاه بودن دندان
- ازدحام و شلوغی دندان ها
- کوچک بودن فک
- و….
اگر دندان ها را منظم نکنیم چه اتفاقی رخ می دهد؟
دندان ها و فک اگر در هر موقعیتی به جز حالت طبیعی خود باشند مشکلات متعددی گریبان ما را خواهد گرفت. برای ادامه بحث، ابتدا نگاهی به تصویر زیر بی اندازید. این تصویر دندان ها و فک را در موقعیت مناسب و طبیعی نشان می دهند. چنانچه تغییری در این وضعیت ایجاد شود مشکلاتی که در ادامه لیست شده است ممکن است برای ما پیش بیاید.
- به خطر افتادن زیبایی لبخند و در نتیجه به چالش کشیده شدن زیبایی چهره
- دشواری در رعایت بهداشت دهان و دندان
- ایجاد پوسیدگی دندان (مخصوصا از نوع بین دندان در افرادی که ازدحام و شلوغ بودن دندان ها را تجربه می کنند)
- افزایش احتمال ایجاد بیماری لثه
- کاهش شدید اعتماد به نفس به دلیل ظاهر نامناسبی که حین صحبت کردند و یا لبخند زدن مشاهده می شود.
- افزایش احتمال انزوای اجتماعی و گوشه گیری (وارد شدن لطمه به روابط اجتماعی)
- از دست رفتن زودتر از موعد دندان ها (مثلا افرادی که مشکل فکی یا نامنظمی دندانی دارند ممکن است در سن جوانی دندان های خود را از دست دهند)
- کاهش کیفیت خواب به دلیل برخی از مشکلات فکی (که موجب دشواری در تنفس می شوند)
- افزایش هزینه های دندانپزشکی به دلیل وارد شدن آسیب های متعدد به دندان، لثه و سایر ساختارهای داخل دهان

مزایای منظم شدن دندان ها چیست؟
با منظم شدن دندان ها به کمک ارتودنسی دندان، مزایای بسیار زیادی در انتظار ماست. به عنوان مثال کمترین مزیت می تواند افزایش زیبایی لبخند و یا کمک به افزایش سطح سلامتی دهان و دندان باشد. سایر مزایای درمان های ارتودنسی دندان عبارتند از:
- افزایش اعتماد به نفس
- افزایش میزان ماندگاری و طول عمر دندان ها
- کمک به مستحکم ماندن استخوان نگهدارنده دندان ها
- کاهش هزینه های دندانپزشکی در آینده
- افزایش و بهبود روابط عمومی
- کاهش میزان پوسیدگی دندان و بیماری های لثه و ….
چطور با ارتودنسی دندان ها منظم می شوند؟
منظم کردن دندان ها و تراز شدن فکین به کمک ارتودنسی از آنچه که شما تصور می کنید آسان تر است. برای اینکار شما میبایست ابتدا یک متخصص ارتودنسی پیدا کنید و سپس تمام پروسه درمان را به او بسپارید. این متخصص طی مراحل زیر به شما کمک می کند که صاحب دندان هایی مرتب و لبخندی زیباتر شوید:
1. ویزیت، معاینه و مشاوره تخصصی
شما اول باید به مطب یک ارتودنتیست مراجعه کنید. چنین مراجعه ای معمولا با یک معاینه فیزیکی دقیق، مشاهده وضعیت صورت، دندان ها و فک به همراه گرفتن تصاویر اشعه ایکس و گرافی های دیگر از دندان های شما است.
در این جلسه مشخص می شود که شما دقیقا چه مشکلی دارید، شدت آن چقدر است و چطور به رفع مشکل اقدام می شود.
2. مشخص شدن طرح درمان
در طی همان ویزیت اول، پس از مشخص شدن نوع و شدت مشکل شما، درباره بهترین روش یا طرح درمان نیز صحبت می شود. به عبارتی متخصص ارتودنسی دندان بر اساس اطلاعاتی که از معاینه شما به دست آورده مشخص می کند کدام روش ارتودنسی دندان به چه شکل برای درمانتان مناسب تر است. به مجموع این موارد طرح درمان گفته می شود.
پس از مشخص شدن طرح درمان ارتودنسی دندان، متخصص درباره مدت زمان درمان؛ هزینه ها، اصول مراقبتی و خلاصه هر آنچه که باید درباره طرح درمان بدانید را با شما در میان خواهد گذاشت.
3. آغاز درمان و اتصال دستگاه ها
در طرح درمان مشخص می شود که شما باید با کدام تجهیزات یا دستگاه های ارتودنسی تحت درمان قرار بگیرید. اگر برای شما ارتودنسی ثابت در نظر گرفته شده باشد، دستگاه طی همان جلسه اول یا یک روز دیگر به دندان هایتان متصل می شود و به طور رسمی درمانتان آغاز می شود.
اما اگر ارتودنسی متحرک برای شما انتخاب شده باشد به شما قالب ها یا پلاک های شفافی داده می شود و دستورالعمل های لازم جهت استفاده از آن ها نیز به شما آموزش داده خواهد شد.
4. مراجعات مکرر و دوره ای
یکی از مراحل ثابت ارتودنسی دندان، مراجعات یا ویزیت های دوره است. در این ویزیت ها شما مطابق قرار تنظیم شده به مطب ارتودنتیست خود مراجعه می کنید و او دستگاه های شما را تنظیم می کند. همچین به طور کامل شما را معاینه می کند و از درست پیش رفتن روند درمان اطمینان حاصل می کند. ممکن است در ماه یکبار و یا حتی هر دو هفته 1 بار نیاز باشد به صورت حضوری به مطب متخصص خود مراجعه کنید.
5. اتمام درمان ارتودنسی دندان
پس از آنکه طول دوره درمان شما به اتمام رسید و دندان هایتان کاملا مرتب شد سرانجام شما یک جلسه به مطب متخصص ارتودنسی خود می روید تا دستگاه های متصل شده به دندان های شما برداشته شود.
این جلسه کوتاه خواهد بود و شما در نهایت نتیجه درمان را مشاهده خواهید کرد. متخصص مطابق روال جلسات دوره ای در این جلسه نیز شما را برای آخرین بار معاینه می کند و هرآنچه برای بعد از ارتودنسی دندان لازم است بدانید را به شما آموزش خواهد داد.
6. مراحل بعد از درمان ارتودنسی دندان
پس از اتمام درمان، به جهت اینکه احتمال بازگشت ارتودنسی وجود دارد و ممکن است به مرور زمان دندان ها دوباره در موقعیت نادرست قرار بگیرند، شما باید از نگهدارنده یا ریتینر ارتودنسی استفاده کنید. این وسیله می تواند نتایج درمان را تثبیت کند و مانع از برهم خوردن نتایج شود.
بهترین زمان شروع ارتودنسی چه زمانی است؟
اگرچه درمان به روش ارتودنسی در هر سنی میتواند به طور مؤثری انجام شود اما معاینه و ارزیابیهای لازم برای این روش باید در حدود سن 7 سالگی انجام شود. هر چقدر روش ارتودنسی زودتر و در سنین پایینتری انجام گیرد، مشکل مربوطه سریعتر حل خواهد شد و احتمال موفق بودن درمان بیشتر خواهد بود.
در حال حاضر روشهای درمانی مدتداری برای بیماران واقع در سنین 7 تا 11 سال وجود دارد که میتواند آثار و فواید چشمگیری را برای این افراد، به ویژه در صورتی که ناهنجاریهای فک وجود دارد، به دنبال داشته باشد. استفاده از این روشها میتواند در جلوگیری از بروز بعضی از بیماریهای دهان و دندان و یا تشدید این بیماریها نیز تأثیر زیادی داشته باشد.
درمان این گونه از مشکلات و ناهنجاریهای دهان و دندان در کودکانی که هنوز در سن رشد هستند، به ما امکان میدهد تا بهتر بتوانیم به نتایج مورد نظر خود دست پیدا کنیم. در واقع دستیابی به اغلب این نتایج در بزرگسالانی که استخوانهای صورت و فک آنها به طور کامل رشد پیدا کرده است، ممکن است به سادگی امکانپذیر نباشد. علاوه بر آن، درمان زودهنگام در کودکان میتواند موجب سادهتر شدن درمانهای دیگر در آینده و یا اصلاً رفع نیاز به چنین درمانهایی شود.
ارتودنسی در بزرگسالی
همان طور که گفته شد، ارتودنسی فقط مخصوص کودکان و نوجوانان نیست. در واقع بیش از 20 درصد از بیمارانی که از روش ارتودنسی استفاده میکنند، بزرگسالان هستند. پس هیچ کس به قدری مسن نیست که نتواند از روش ارتودنسی استفاده کند.
مشکلاتی که بزرگسالان برای درمان آن از ارتودنسی استفاده میکنند غالباً همان مشکلاتی است که در کودکان وجود دارد. خیلی از بزرگسالان هم این مشکلات را از زمان کودکی داشتهاند اما تاکنون نتوانستهاند که برای درمان آن اقدام کنند. بعضی از این افراد هم در کودکی درمانهایی انجام دادهاند، اما ممکن است به خاطر محدودیتها و یا کمبودهایی که آن زمان از نظر کارآیی روشهای ارتودنسی وجود داشته است، اکنون که به سن بزرگسالی رسیدهاند نیاز به درمانهای بیشتری داشته باشند.
انواع دستگاه های بکار رفته برای منظم کردن دندان ها کدامند؟
برای آنکه دندان های شما منظم شوند از دستگاه ها و وسیله های خاصی استفاده می شود و معمولا هر وسیله نیز یک نام مشخص دارد. اما در مجموع متخصصان ارتودنسی تمام دستگاه ها را در دو دسته ثابت و متحرک قرار می دهند.
ارتودنسی ثابت چیست؟
دستگاه های ثابت اشاره به تمام وسایل ارتودنسی دارد که برای منظم کردن دندان ها و یا تراز فک ها توسط متخصص به دندان ها متصل می شود و عملکرد آن ها طوریست که باید تا پایان دوره درمان به دندان ها متصل بمانند. به استفاده از این دستگاه ها ارتودنسی ثابت گفته می شود.
ارتودنسی متحرک چیست؟
در طرف مقابل نیز دستگاه های متحرک هستند که لزومی به اتصال دائم به دندان ندارند. در واقع بیمار خودش هر زمان که بخواهد دستگاه ها را در دهان قرار می دهد و هرگاه بخواهد آن ها را از دهان خارج می کند. به استفاده از این دستگاه ها نیز ارتودنسی متحرک گفته می شود.

هزینه ارتودنسی دندان چقدر است؟
بسته به اینکه نوع مشکل، شدن آن و سن و سال بیمار چقدر است، هزینه ارتودنسی دندان از شخصی به شخص دیگر متفاوت است. ما نمی توانیم به صورت دقیق و بدون معاینه به شما بگوییم که هزینه درمان ارتودنسی شما چقدر است بلکه نهایتا به شما اعلام می کنیم هزینه درمان حداقل از 4.5 میلیون تومان به بالا است.
نیاز به درمان ارتودنسی دارید؟
چنانچه مایل هستید از دکتر خدیوی متخصص ارتودنسی میرداماد در همین زمینه سوالی بپرسید، میتوانید در بخش طرح پرسش آن را مطرح کنید، تا دکتر به شما در اسرع وقت پاسخ دهند، و چنانچه میخواهید از ایشان نوبت آنلاین دریافت کنید روی لینک مشخص شده کلیک کنید.
ارسال نظر
جدیدترین مقالات
هزینه ارتودنسی دندان در سال ۱۴۰۱چقدر است و چگونه محاسبه می شود؟
همه چیز درباره ارتودنسی نامرئی
با همه مضرات و عوارض ارتودنسی دندان آشنا شوید
هر آنچه که والدین باید درباره ارتودنسی کودکان بدانند!
ارتودنسی بزرگسالان: بررسی مزایا، انواع و هزینه ارتودنسی در بزرگسالان
ارتودنسی ارزان بدون بیمه (معرفی روش های کاهش هزینه ارتودنسی)
درمان دندان درد شبانه (9 راه برای کاهش درد دندان)
کش ارتودنسی دندان چگونه به صاف شدن دندان ها کمک می کند؟
داغترین هشتگ ها