دلیل درد دندان روکش شده

درد دندان روکش شده از چیست؟

گاهی اوقات افراد بعد از روکش کردن دندان، درد و ناراحتی را در ناحیه فک و دهان خود حس می‌کنند. بسته به اینکه دلیل درد دندان روکش شده چیست، درمان آن نیز متفاوت خواهد بود. درد دندان به دلایلی مانند حساسیت، عفونت، بلند بودن روکش و … ایجاد می‌شود. از طرف دیگر درد دندان بلافاصله و یا بعد از چند سال بعد از روکش کردن ممکن است رخ دهد. اما علت درد دندان روکش شده چیست؟ در این مقاله به ارائه توضیحات کاملی در مورد علت درد دندان روکش شده پرداخته‌ایم.

 

روکش دندان چیست؟

روکش دندان یک روش برای زیبایی دندان‌های پوسیده یا شکسته شده است. در فرایند روکش کردن یک لایه محافظتی روی دندان‌ها قرار می‌گیرد. با روکش، طول عمر دندان‌ها افزایش پیدا کرده و مشکلاتی مانند لب پریدگی، شکستگی، لکه‌ها، پوسیدگی و …. به راحتی برطرف می‌شود. البته که دندان روکش شده نیز در خطر آسیب و پوسیدگی است و همین امر نیز می‌تواند درد دندان بعد از روکش کردن را سبب شود.

 

چه زمانی به روکش دندان نیاز داریم؟

روکش کردن دندان زمانی بهترین انتخاب است که دیگر هیچ راهی برای حفظ زیبایی ظاهر دندان‌ها وجود نداشته باشد. در صورتی که دندان شما یکی از مشکلات زیر را دارد، می‌توانید برای روکش کردن دندان اقدام کنید:

  1. شکستگی وسیع دندانی
  2. پوسیدگی گسترده و عمیق
  3. بعد از انجام خدمات دندانپزشکی مانند عصب کشی دندان یا پر کردن دندان

در صورتی که متخصص دندانپزشک استانداردهای لازم را برای روکش دندان به کار گیرد، دندان درد کمتر می‌شود.  اما در هر حال دندان درد بعد از روکش یک مشکل رایج است که با روش‌های ارائه شده در این مقاله می‌توان درد را کاهش داد و یا حتی از آن جلوگیری کرد.

 

عوارض روکش دندان چیست؟

روکش دندان یک انتخاب خوب برای ظاهری یک دست و سفید روی دندان‌ها و ایجاد لبخندی زیبا است. البته در برخی مواقع مشکلات بعد از روکش دندان ایجاد می‌شود که در زیر به صورت موردی به عوارش روکش دندان اشاره کرده‌ایم:

  1. حساسیت دندان روکش شده
  2. درد دندان روکش شده
  3. تحریک لثه
  4. ناهماهنگی بایت (تراز نبودن دندان ها)
  5. شل شدن روکش دندان
  6. پوسیدگی زیر روکش
  7. واکنش‌های آلرژیک بعد از روکش کردن دندان
  8. خونریزی دندان روکش شده

یکی از رایج ترین عوراض روکش دندان، درد دندان بعد از روکش کردن است، که در این مقاله به آن پرداخته‌ایم.

 

علت درد دندان بعد از گذاشتن روکش چیست؟

علت تیر کشیدن دندان روکش شده چیست؟ آیا کار دندانپزشک اصولی نبوده است یا مشکل مربوط به مواد مورد استفاده بوده است؟ علل درد دندان روکش شده در زیر ارائه شده است:

  1. حساسیت و درد بلافاصله بعد از روکش دندان و دوران نقاهت
  2. درد بعد از تراشیدن دندان برای روکش
  3. باندنیگ ناکافی روکش دندان و درد بعد از روکش
  4. تحریک عصب و ریشه دندان علت درد دندان روکش شده
  5. ناهماهنگی بایت و درد دندان روکش شده هنگام جویدن
  6. مشکلات دندانی
  7. تحریک و درد لثه بعد از روکش دندان
  8. آسیب به روکش و ایجاد درد بعد از روکش دندان
  9. عفونت دندان بعد از روکش

موارد بالا از علت‌های درد دندان بعد از گذاشتن روکش است. در ادامه به توضیح هر یک از این موارد می‌پردازیم:

 

۱.     درد بلافاصله بعد از روکش دندان و در دوران نقاهت

درد دندان روکش شده می‌تواند بلافاصله بعد از قرار دادن روکش یا ماه‌ها پس از آن شروع شود. دردی که بلافاصله پس از قرار دادن روکش روی دندان شروع می‌شود، به دلیل چسباندن روکش روی مینای دندان تراشیده شده رخ می‌دهد.  ماده‌ای که برای چسباندن روکش استفاده می‌شود، خاصیت اسیدی داشته و می‌تواند عصب دندان را تحریک کند. علت درد دندان بلافاصله بعد از روکش کردن در زیر ارائه شده است:

  1. فشار دست پزشک می‌تواند منجر به دندان درد بلافاصله پس از نصب روکش شود.
  2. تراشیدن دندان به دلیل ایجاد حساسیت عصب دندان سبب درد دندان بلافاصله بعد از روکش کردن می‌شود.
  3. استفاده از مواد چسبنده به دلیل تحریک عصب دندان می‌تواند منجر به درد دندان شود.
  4. تغییر حالت جویدن و تغییرات در حرکات عضلات فک و دهان پس از نصب روکش نیز می‌تواند منجر به دندان درد شود.

حساسیت و ناراحتی جزئی چند روز بعد از روکش کردن دندان طبیعی است. اگر حساسیت بیش از اندازه باشد، احتمال حساسیت عصب و یا تراز نبودن بایت، شل شدن روکش دندان و … وجود دارد، که در این موارد بهتر است به دندانپزشک مراجعه شود.

 

درد دندان عصب کشی شده

 

۲.     علت درد دندان بعد از تراشیدن

گاهی اوقات درد دندان بعد از تراشیدن رخ می‌دهد. علت این درد چه می‌تواند باشد؟

جهت نصب روکش دندان لازم است دندان تراشیده شود و تا زمان آماده شدن روکش به همین صورت باقی بماند. برخی از بیماران دچار دندان درد بعد از تراشیدن می‌شوند.  عمل تراشیدن دندان نیاز به دقت و ظرافت خاصی دارد تا عاج دندان دچار حساسیت و درد نشود.

زمانی که مینای دندان تراشیده می‌شود، ممکن است درد ایجاد شود. در زمان روکش کردن دندان، لایه‌ای از سطح مینای دندان برداشته می‌شود. در نتیجه این عمل لایه عاج دندان که حاوی سلول‌های زنده است و به مرکز عصبی دندان منتهی می‌شود، در معرض دید قرار می‌گیرد. با توجه به این وضعیت، دندان نسبت به تغییرات دما و برخی محرک‌ها حساسیت بیشتری نشان می‌دهد و موجب درد دندان بعد از تراشیدن می‌شود.

 

۳.     باندنیگ ناکافی روکش دندان و درد بعد از روکش

روکش دندان باید به صورت دقیق روی سطح دندان چسبانده شود، اگر فرایند باندینگ به درستی انجام نشود یا چسب کیفیت خوبی نداشته باشد، منجر به ایجاد شکاف بین روکش و دندان خواهد شد. این شکاف می‌تواند ورود باکتری‌ها و میکروب‌ها را راحت تر کرده و منجر به عفونت و درد دندان بعد از روکش شود.

همچنین اگر روکش دندان به درستی روی دندان نصب نشود، مشکلات متعددی ایجاد خواهد شد. این مشکلات شامل درد دندان، حساسیت و درد لثه، تغییر در حالت جویدن، تغییر در لبخند طبیعی و … خواهد شد. انتخاب دندانپزشک مجرب برای نصب روکش دندان می‌تواند از درد دندان و لثه بعد از روکش جلوگیری کند.

 

۴.     تحریک عصب و ریشه دندان

تحریک عصب و ریشه دندان می‌تواند سبب درد دندان روکش شده شود، زیرا:

  • گاهی اوقات در هنگام تراشیدن و آماده سازی دندان برای روکش، به طور ناخواسته عصب و ریشه دندان تحریک می‌شود. این تحریک سبب درد موقتی یا طولانی مدت خواهد شد.
  • گاهی اوقات روکش کردن دندان سبب شکستگی در ریشه خواهد شد که درد را به دنبال دارد. در این صورت باید دندان کشیده شود.
  • درد دندان عصب کشی شده که روکش می‌شود نیز ممکن است فرد را تا چند روز درگیر کند.

 

۵.     درد دندان روکش شده هنگام جویدن به دلیل هم تراز نبودن روکش

شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که علت درد دندان روکش شده هنگام جویدن چیست؟

زمانی که فک بالا و پایین به هم می‌خورند، درد شدیدی در دندان حس خواهد شد. زیرا:

  • اگر روکش دندان بیش از اندازه ضخیم یا بلند باشد، در هنگام جویدن به دندان‌های اطراف فشار وارد می‌کند. این فشار منجر به آسیب و شکستگی دندان‌های مجاور شده و در هنگام جویدن درد و ناراحتی ایجاد می‌کند.
  • از طرف دیگر اگر روکش‌های دندانی تراز نباشند، نحوه به هم خوردن دندان‌های بالا و پایین تغییر خواهد کرد. عدم هم ترازی منجر به ایجاد فشار بیش از حد روی برخی دندان‌ها در هنگام جویدن می‌شود.
  • گاهی اوقات نیز روکش دندان از جای خود بلند شده و همین امر سبب تحریک اعصاب دندان در هنگام جویدن خواهد شد.

از اصلی ترین علت درد دندان روکش شده هنگام جویدن، بلند بودن روکش دندان است. این درد پس از ۳ الی ۴ روز از گذاشتن روکش ایجاد می‌شود.

درمان درد دندان بعد از روکش

 

۶.     مشکلات دندانی علت درد دندان روکش شده

درد دندان روکش شده حتما به دلیل روکش نیست. بلکه عدم رسیدگی به دندان قبل از روکش نیز می‌تواند دندان را تحریک کرده و منجر به درد شدید شود. برای مثال دندان‌هایی که قبل از روکش کردن مشکلاتی مانند پوسیدگی یا ترک دارند، بعد از گذاشتن روکش دچار حساسیت شده و درد شدیدی ایجاد می‌کنند. البته اگر بعد از روکش کردن نیز بهداشت رعایت نشود، ممکن است درد دندان ایجاد شود. برای مثال اگر دندان روکش شده ارتودنسی شود و بهداشت دهان و دندان رعایت نشود، مشکلات عدیده ای ایجاد خواهد کرد. ارتودنسی برای صاف و منظم کردن دندان‌ها به کار می‌رود، بنابراین نصب بریس ارتودنسی دندان روکش شده هیچ ایرادی ندارد. گاهی اوقات فرایند ارتودنسی و روکش کردن دندان با هم انجام می‌شود. اگر بعد از ارتودنسی دندان روکش شده درد و حساسیت در ناحیه فک و دهان حس کردید، نگران نباشید، زیرا فرایند روکش کردن سبب تحریک عاج دندان شده است که با راهکارهای ارائه شده در این مقاله قابل درمان است.

 

۷.     درد لثه بعد از روکش دندان

گاهی اوقات لثه در اطراف روکش دندان تحلیل رفته و یا دچار التهاب می‌شود. در قسمت‌های تحلیل رفته لثه ریشه دندان بیرون می‌زند. با بیرون زدن ریشه، دندان نسبت به تغییرات دمایی مانند دمای سرد و گرم حساس می‌شود.

روکش‌های دندانی می‌توانند منجر به تحریک لثه‌ها شوند، در صورتی که:

  • اگر لبه‌های روکش به درستی صاف و تراز نشوند، به لثه فشار وارد کرده و منجر به عفونت و درد لثه بعد از روکش دندان می‌شوند.
  • اگر مشکلاتی در تراز بایت وجود داشته باشد، لثه‌ها ممکن است ملتهب شوند.
  • اگر بهداشت دهان و دندان به درستی رعایت نشود، پلاک‌ها و باکتری‌ها در اطراف روکش جمع شده و منجر به عفونت لثه خواهد شد.
  • سمان باقیمانده پس از چسباندن روکش دندان می‌تواند منجر به تحریک و درد لثه شود.
  • واکنش‌های آلرژیک به چسب و روکش دندان می‌تواند منجر به التهاب و درد لثه و در نتیجه درد دندان شود.

درد لثه و عفونت آن و هر گونه التهاب در بافت لثه ممکن است منجر به ایجاد درد در اطراف دندان روکش شده شود.

 

۸.     آسیب به روکش و درد بعد از روکش دندان

دندان با توجه به ساختار بسیار محکمی که دارد، باز هم مستعد آسیب، شکستگی، عفونت و خرابی است. روکش دندان نیز از این قاعده مستثنی نیست. اگر روکش دندان ترک بخورد یا بشکند، درد دندان روکش شده چیز عجیبی نخواهد بود.

 

۹.     عفونت دندان روکش شده

در صورتی که باکتری‌ها به زیر روکش دندان نفوذ کنند، عفونت و پوسیدگی دندان رخ می‌دهد. ممکن است عفونت دندان از طریق لثه به دندان‌های روکش شده سرایت کند. یا حتی اگر فرد دچار سینوزیت شده باشد، عامل عفونی به دندان‌ها سرایت کرده و ریشه را به طور کامل از بین ببرد.

در صورتی که دندان روکش شده پوسیده باشد و این عفونت اعصاب و ریشه دندان را نیز درگیر کرده باشد، به خدمات دندانپزشکی نیاز است. از کجا بفهمیم دندان روکش شده عفونت کرده است؟ علائم عفونت دندان روکش شده در زیر ارائه شده است:

  1. درد هنگام جویدن
  2. تورم لثه
  3. حساسیت به دما حتی تغییرات دمایی خفیف
  4. تب

 

درمان خانگی عفونت دندان روکش شده

اگر عفونت دندان سطحی باشد، با مصرف داروهای تجویز شده از سوی دندان پزشک می‌توان این عفونت را برطرف کرد. برای مثال آنتی بیوتیک‌هایی مانند پنی سیلین، مترونیدازول، کلیندامایسین و … سبب از بین رفتن عفونت می‌شوند. به صورت کلی راه های مختلفی برای خارج کردن عفونت دندان وجود دارد که در مقاله چگونه عفونت دندان را خارج کنیم؟ به طور کامل به آن پرداخته‌ایم.

 

درمان دندانپزشکی عفونت دندان روکش شده

در صورتی که اعصاب عفونی شده باشند، باید عفونت برداشته شود. در برخی موارد برای کاهش هزینه دندانپزشکی نیاز است که عصب کشی با ایجاد یک سوراخ روی روکش انجام شود.

 

دلیل درد دندان روکش شده

 

درد دندان روکش شده بعد از چند سال

اگر درد دندان روکش شده بعد از چند سال رخ دهد، نشان از چه چیزی دارد؟

  • درد دندان روکش شده بعد از چند سال معمولا به دلیل پوسیدگی رخ می‌دهد. پوسیدگی از علت‌های رایج درد دندان روکش شده بعد از چند سال است. پوسیدگی ممکن است در لبه اتصال روکش با دندان ایجاد شود. در صورتی که پوسیدگی زیر روکش باشد و به عاج و پالپ دندن نفوذ کرده باشد، اعصاب دندان تحریک شده و درد ایجاد می‌کنند.
  • از طرف دیگر اگر سمان یا چسب روکش دندان باکیفیت نباشد، روکش شل شده و باکتری‌ها به درون آن نفوذ می‌کنند، این امر سبب عفونت دندان و درد خواهد شد.
  • حساس شدن دندان روکش شده نیز سبب درد دندان بعد از چند سال خواهد شد. اگر در زمان روکش کردن، عملیات عصب کشی به درستی انجام نشده باشد، دندان به عصب رسیده و نسبت به سرما و گرما حساس خواهد شد.

 

جلوگیری از درد دندان روکش شده

اگر برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که چگونه از درد دندان روکش شده جلوگیری کنیم، بهتر است ادامه این مطلب را بخوانید.

رعایت بهداشت دندان مانع از درد دندان روکش شده می‌شود، برای این منظور:

  1. دو بار در روز مسواک بزنید.
  2. نخ دندان را فراموش نکنید.
  3. برای معاینات منظم به دندانپزشک مراجعه کنید.
  4. از جویدن خوراکی‌های سفت خودداری کنید، زیرا فشار زیادی به دندان‌های روکش شده وارد می‌کند.
  5. توجه کنید که اگر کوچکترین ماده غذایی در لابه لای دندان روکش شده باقی مانده باشد، احتمال بروز عفونت لثه و دندان و درد دندان را به دنبال خواهد داشت.

 

درد دندان روکش شده

 

درمان درد دندان بعد از روکش

برای کاهش درد دندان روکش شده بهتر است به متخصص مراجعه کنید. اگر دسترسی به دندانپزشک برای شما مشکل است، درمان خانگی درد دندان روکش شده می‌تواند راهکار مفیدی باشد. درمان تیر کشیدن دندان روکش شده در زیر ارائه شده است:

  1. از یک حوله گرم و تمیز استفاده کنید و آن را روی فک خود قرار دهید.
  2. شست و شو با آب نمک نیز سبب کاهش ورم و التهاب لثه می‌شود.
  3. استفاده از مسکن‌های ضد درد نیز برای کاهش التهاب و کاهش درد توصیه می‌شود.
  4. استفاده از گیاهانی مانند میخک، شنبلیله، بانونه و آویشن نیز توصیه می‌شود. برای مثال دمنوش میخک یک مسکن قوی برای کاهش درد دندان است.
  5. تا زمانی که درد دندان روکش شده برطرف نشده است به سراغ خوراکی شیرین نروید، زیرا خطر پوسیدگی دندان بیشتر خواهد شد.

 

آیا می‌توان روکش دندان را برداشت؟

بعضی از افراد به دلیل درد دندان روکش شده تصمیم می‌گیرند که این روکش را بردارند. خوشبختانه هیچ محدودیتی در این زمینه وجود ندارد. اگر دندان زیر روکش دچار پوسیدگی و عفونت شده باشد، نیاز است که دندان تحت خدمات دندانپزشیک قرار گیرد. حتی اگر درد دندان نیز نداشته باشید، جهت تغییر رنگ روکش می‌توانید آن را بردارید.

درد دندان روکش شده

 

درد دندان روکش شده به دلایل مختلفی رخ می‌دهد که در بالا به آن اشاره شد. درد دندان روکش شده ممکن است به دلیل تراشیدن، عفونت، روکش بلند و سایر موارد دیگر رخ دهد. درد بعد از اندو، درد بعد از عصب کشی و درد بعد از ارتودنسی و حتی درد بعد از روکش کردن دندان همگی قابل درمان هستند. برای مثال درمان تیر کشیدن دندان روکش شده هم به صورت خانگی با دمنوش‌های گیاهی یا حوله گرم  و هم با مراجعه به دندانپزشک برطرف می‌شود.

۵/۵ - (۱۵ امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *