جراحی ارتودنسی چیست و چه زمانی انجام داده میشود؟

پزشک تایید کننده: دکتر خدیوی

در موارد حاد که ناهنجاری های فک و دهان زیاد باشد، علاوه بر روش های ارتودنسی باید از نوعی جراحی نیز استفاده کرد که به جراحی ارتودنسی معروف است. در انجام این نوع جراحی، متخصص ارتودنسی و یا جراح فک و دهان با توجه به نوع مشکلات فرد اقدام به جراحی ارتودنسی برای اصلاح فک می کند و ممکن است بعد از اتمام جراح برای مرتب شدن دندان ها بتوان از ارتودنسی نیز استفاده کرد.

برای کسب اطلاعات بیشتر باید بدانید جراحی ارتودنسی چیست چه تفاوتی با خود ارتودنسی دارد؟ چه کسی کاندید این عمل است و چه کسی میتواند این عمل را برای شما انجام دهد؟ پاسخ به این سوالات  در این مقاله کامل و جامع.

جراحی ارتودنسی چیست؟

مواقعی وجود دارد که راه حل های ارتودنسی معمولی نمی توانند با موفقیت یک مشکل قابل توجه و شدید را درمان کنند. برای مثال مال اکلووژن هایی ثل اپن بایت یا اور بایت شدید اینگونه هستند. مال اکلوژن های شدید ممکن است علاوه بر ارتودنسی نیاز به درمان جراحی نیز  داشته باشد. به خصوص در صورت ایجاد مشکلات عملکردی مانند مشکلات گفتاری ، عدم توانایی در جویدن درست غذا و اختلال در عملکرد صورت یا مفاصل فک ها. همه این مشکلات میتوانند متجر به درد مفاصل صورت، سردرد، شانه درد، گوش درد شوند. از این مشکلات که بگذریم، کاهش اعتماد به نفس و از بین رفتن زیبایی میتواند بزرگترین معضلات  فرد مبتلا باشد زیرا ساختار صورت این افراد معمولا غیرعادی است. راه درمان  این مشکلات جراحی ارتودنسی است.

جراحی ارتودنسی همان جراحی ارتوگناتیک است

از ارتودنسی جراحی به عنوان جراحی ارتوگناتیک نیز یاد میشود و همانطور که گفتیم از این عمل برای معالجه موارد شدید ناهنجاری های فکی و مشکلات عمیق بایت استفاده می شود. اگر متخصص ارتودنسی شما تشخیص داده است که شما نیاز به عمل جراحی دارید ، برای اطمینان از بهترین مراقبت و نتیجه ممکن با یک جراح دهان و فک و صورت همکاری میکند.

چه کسی کاندید عمل جراحی است؟

بزرگسالانی که سال ها است از مشکلات بایت رنج میبرند و نظر خوبی درباره ظاهر صورتشان ندارند احتمالا بخواهند که به چنین عملی فکر کنند. اما قبل از اینکه تحت جراحی ارتوگناتیک قرار بگیرید باید توسط یک متخصص ارتودنسی خوب تحت ارزیابی قرار بگیرید. این متخصص ساختارهای دهان شما از جمله فک، دندان ها و لثه را بررسی میکند و اگر شرایط لازم را داشتید به شما اجازه انجام جراحی ارتودنسی را میدهد.

برای انجام این عمل لازم است که در محدوه سنی خاصی قرار داشته باشید. این محدوه سنی از زمانی شروع میشود که استخوان های فک از رشد باز ایستاده باشند و دیگر رشد نکنند. معمولا از سن ۱۶ تا ۱۸ سالگی بیشتر افراد دیگر شاهد رشد فک ها نیستند. اگر تا این سن مشکل بایت و انواع اختلالات فک شما برطرف نشد ممکن است برای جابجایی فک و دندان ها به وضعیت صحیح و نرمال آن ها نیاز به جراحی ارتوگناتیک داشته باشید.

مراحل جراحی ارتودنسی چیست؟ نحوه  انجام این عمل چگونه است؟

 

از آنجا که مراحل انجام این عمل تخصصی بوده و بسته به نوع  و شدت مشکل شما متفاوت است نمیتوان درباره مراحلش به طور دقیق چیزی نوشت. شما باید بعد از پیدا کردن یک متخصص دهان و فک و صورت و بعد از تشخیص دقیق مشکل، مراحل عمل را از جراح خودتان جویا شوید.

جراحی ارتوگناتیک فقط توسط یک جراح دارای تخصص دهان، فک و صورت انجام می شود و جراحی اغلب در یک بیمارستان تخصصی و مجهز انجام می شود. عمل جراحی می تواند چندین ساعت طول بکشد و از لحظه اتمام عمل، حداقل باید دو هفته استراحت کنید.

مراحل بعد از جراحی ارتودنسی چیست؟

از آنجا که جراحی ارتوگناتیک یک عمل تهاجمی و بزرگ است بهتر است که بعد از عمل استراحت کنید و به هیچ عنوان به کارهای شدید و سنگین نپردازید. اگر شاغل هستید مدتی مرخصی بگیرید و اگر محصل هستید هم در خانه درستان را بخوانید و یا اینکه عمل را در طول  تعطیلات تابستان انجام دهید. لازم است که تا پایان دوره نقاهت به خوبی استراحت کنید تا نتیجه عمل شما به ثمر بنشیند.

نقش متخصص ارتودنسی بعد از جراحی چیست؟

پس از بهبودی فک ، مشکلات باقی مانده و برطرف نشده بایت شما توسط متخصص ارتودنسی اصلاح می شود. برای این منظور و بعد از بهبودی از عمل اصلی ممکن است که از ۶ تا ۱۲ ماه مجبور باشید از دستگاه های ارتودنسی ثابت مانند بریس استفاده کنید. بعد از این برای حفظ حالت صاف شده دندان ها باید از ریتینر راتودنسی استفاده کنید.

مزایای جراحی ارتودنسی چیست؟

 

بهترین مزیت عمل جراحی ارتوگناتیک دست یابی به یک لبخند جذاب، گیرا و زیبا است. شما این لبخند را مدیون همت متخصص ارتودنسی و جراح دهان هستید که با برطرف کردن ناهنجاری و مشگل فک و صورت شما زندگی جدید را برایتان رقم میزنند.

جراحی ارتوگناتیک می تواند با برطرف کردن انواع  مال اکلوژن های شدید و یا اختلالات مختل کننده فک، قدرت و توانایی جویدن غذا و همچنین کیفیت گفتار شما را بهبود ببخشد. تصورش را بکنید که افرادی که مال اکلوژن شدید دارند نمیتوانند به درستی صحبت کنند و با انجام جراحی ارتودنسی ، آن ها با وضوح بیشتری صحبت خواهند کرد و با اطمینان بیشتری لبخند میزنند. همچنین برای افرادی که از آپنه خواب رنج می برند، عمل جراحی ارتودنسی یک روش درمانی بسیار بسیار کارگشا و معجزه گر محسوب میشود.

به صورت خلاصه مزایا و هدف از انجام این جراحی شامل موارد زیر است:

  • بهبود قدرت جویدن و افزایش عملکررد گوارشی
  • اصلاح مسائل و مشکلات مربوز به تکلم و بلع
  • اصلاح مال اکلوژن هایی مانند اپن بایت، اوربایت یا آندربایت.
  • برای به حداقل رساندن احتمال شکستن دندان ها.
  • برای اصلاح عدم تعادل صورت
  • برای تسکین درد ناشی از TMJیا اختلال مفصل گیجگاهی فکی.
  • برای ترمیم آسیب دیدگی صورت یا نقایص مادرزادی
  • برای بهبود توانایی کودکان حین بستن کامل دهان
  • بهبود بیماری آپنه خواب

 آیا این عمل خطرناک است؟

عمل جراحی ارتگناتیک همانطور که احتمالا فهمیدید جزء عمل های نسبتا بزرگ و تهاجمی محسوب میشود. نه تنها چنین عمل هایی بلکه تمام عمل های جراحی از کوچک و جزئی گرفته تا بزرگترین آن ها با خطرات و عوارض جزئی تا جدی همراه است. اما اگر عمل خود را به یک جراح دهان، فک و صورت خوب و باتجربه بسپارید عوارض به حداقل رسیده و یا کلا عوارضی تجربه نخواهید کرد.

جراحی ارتودنسی نتیجه تلاش مشترک بین ۳ متخصص حرفه  ای یعنی دندانپزشک، متخصص ارتودنسی و جراح دهان، فک و صورت است. این سه پزشک با هم همکاری میکنند تا طی یک برنامه درمانی مشخص دندان ها و فک شما را به وضعیت ایده آل و طبیعی در بیاورند.

آیا من میتوانم تحت جراحی قرار بگیرم؟

برای اطلاع از اینکه آیا شما کاندیدای مناسبی برای جراحی ارتوگناتیک هستید، میتوانید ابتدا به یک متخصص ارتودنسی خوب مراجعه کنید. اگر در شهر تهران هستید یا گذارتان به تهران میخورد میتوانید به مطب دکتر خدیوی مراجعه کنید تا طی یک جلسه تحت ارزیابی قرار گرفته و اگر کاندید جراحی ارتودنسی باشید با کمک ایشان بتوانید در بهترین وضعیت اقدام به اصلاح ناهنجاری فک و صورت خود کنید.

۵/۵ - (۳ امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *