اصطلاح لینگوال یا (مخفی) در ارتودنسی به سطح داخلی (زبانی یا کامی) دندان اشاره دارد. بریسهای مورد استفاده در ارتودنسی لینگوال مانند بریسهایی که در ارتودنسی معمولی استفاده میشوند، نیستند، بلکه این بریسها به سطح پشتی دندانها می چسبند و در حالت عادی مخفی بوده و در داخل دهان دیده نمی شوند. در حالی که بریسهای معمولی یا سنتی در ارتودنسی ثابت، بر روی سطح جلویی دندانها چسبانده میشوند. وقتی که بریسها بر روی سطح داخلی دندانها قرار داشته باشند، از نظر ظاهری عملاً حالت مخفی داشته و امکان درمان ارتودنسی بدون ایجاد هیچ گونه اشکالی در زیبایی و وضعیت ظاهری چهره را فراهم میکند.
مهمترین مزایای ارتودنسی لینگوال چیست؟
مخفی بودن بریس ارتودنسی
اگر شما هم با گذاشتن سیم و اتصالات در دهان خود و نمایان بودن آن در دید دیگران مشکل دارید، پس ارتودنسی لینگوال که نوعی ارتودنسی نامرئی است میتواند بهترین روش برای شما باشد. بریسهای مدل STB social 6 یکی از انواع جدید بریسهای لینگوال هستند که به گونهای طراحی شدهاند تا به طور کامل در پشت دندانها مخفی باشند.
سرعت بالا
بریسهای لینگوال به یک سیستم “خودتنظیم شونده” (سِلف لایگیت) مخصوص مجهز هستند که سرعت کار درمان ارتودنسی را خیلی بالاتر می برند و برای افرادی که میخواهند سریع تر و در عرض کمتر از 6 هفته به نتیجه برسند، گزینه بسیار خوبی هستند. البته برای استفاده از آن ها بهتر است که بیشتر با متخصص ارتودنسی خود صحبت کنید.
راحت بودن
بریسهای لینگوال به عنوان یکی از راحتترین روش های ارتودنسی شناخته می شوند. سیستم سلف لایتگیت (خودتنظیمی) که برای این بریسها تعبیه شده است، به سیم کشی های روی دندان امکان می دهد که بدون آنکه نیازی به کشیدن و سفت کردن به صورت دستی داشته باشند، خودشان به صورت خودکار حرکت کرده و سفت تر شوند. بنابراین در طول دوره ارتودنسی، یک نیروی ملایم و مستمر بر روی دندانها وارد می شود و کار صاف کردن دندان ها را به راحتی انجام می دهد. به این ترتیب نیاز شما به مراجعات مکرر به دندانپزشک در طول دوره درمان نیز تا حد زیادی رفع خواهد شد.
افراد مناسب برای ارتودنسی مخفی چه کسانی هستند؟
افراد بزرگسال و نیز نوجوانان و جوانانی که می خواهند بدون آنکه کسی با دیدن آنها متوجه بریس های ارتودنسی در دهانشان شود، دندانهای خود را صاف و مرتب کرده و لبخند زیبایی داشته باشند، میتوانند کاندیداهای خوبی برای ارتودنسی لینگوال یا ارتودنسی مخفی باشند. این روش بیشترین کارآیی را برای مواردی دارد که ناهنجاری ها و انحراف دندان ها بیشتر مربوط به دندان های جلویی باشد. به طور کلی برای استفاده از روش ارتودنسی لینگوال در نظر داشته باشید که:
- اگر از وضعیت ظاهری دندان های خود احساس رضایت ندارید و در عین حال با استفاده از بریس های سنتی و سیم کشی دندان های خود هم مشکل دارید، بریسهای لینگوال گزینه ایده آلی برای شما هستند.
- اگر نگران آن هستید که برای درمان ارتودنسی باید حتماً از بریس های سنتی که در دهان شما کاملاً مشخص هستند استفاده کنید، ارتودنسی لینگوال برای شما انتخاب مناسبی خواهد بود.
- اگر شما هم به واسطه شغل خود به طور مکرر با مخاطبان یا مشتریان زیادی سر و کار دارید و میخواهید تصویر حرفهای و زیبا از چهره خود را حفظ کنید و در عین حال به دندان های مرتب و لبخند زیباتری دست پیدا کنید، بریسهای لینگوال بهترین گزینه برای شما خواهد بود.
?مطالعه این مقالات را هم به شما پیشنهاد می دهیم:
بریسهای لینگوال چگونه نصب می شوند؟
برای استفاده از روش ارتودنسی لینگوال ابتدا در یک جلسه مشاوره اولیه، ارتودنتیست تصمیم می گیرد که آیا این روش برای شما مناسب است یا خیر. سپس در جلسه بعدی، بریس ها بر روی دندانهای شما چسبانده می شود. بریسهای لینگوال از دو جزء اصلی ساخته شده اند که یک قسمت آن شامل قطعات فلزی کوچک (براکتها) است که به دندانها چسبانده می شود و جزء دیگر آن، سیم هایی است که این براکتها را به هم وصل می کند.
دندانهای شما ابتدا به خوبی تمیز می شوند و سپس براکتهای فلزی با استفاده از چسبهای دندانی مخصوص، به سطح پشتی دندانها چسبانده می شود. سپس یک سیم مخفی مخصوص بر اساس وضعیت دندانهای شما شکل داده شده و بر روی براکتها نصب می شود. این سیم یک فشار ملایم و مداوم را بر روی دندانهای شما وارد میکند تا به تدریج به سمت موقعیت درست خود جابه جا شوند.
عملکرد بریسهای لینگوال چگونه است؟
در بریس های لینگوال که به سطح داخلی دندان های شما چسبانده می شود، از یک سیستم تنظیم غیر فعال استفاده شده است که میزان اصطکاک و سایش بین دندانها را به طور قابل ملاحظهای کاهش میدهد. تحقیقات نشان داده است که بریسهای لینگوال با اصطکاک کمتر و نیروی ملایمی که بر روی دندانها وارد میکنند، کارآیی بسیار بیشتری در جابه جا کردن دندان ها دارند. بنابراین دوره درمان ارتودنسی با استفاده از این بریسها در اغلب موارد در عرض کمتر از 16 هفته به پایان می رسد.
بعد از نصب بریسهای لینگوال چه اتفاقی می افتد؟
بعد از نصب بریسهای لینگوال ممکن است در کار کردن با زبان خود کمی مشکل یا احساس ناراحتی داشته باشید. اما این وضعیت کاملاً طبیعی است و خیلی زود برطرف خواهد شد. زیرا این بریس ها به گونهای طراحی شده اند که زبان به راحتی می تواند با آن سازگاری پیدا کند. علاوه بر مزایای ارتودنسی لینگوال ، احساس ناراحتی مختصری در زمان جویدن غذا هم بعد از نصب این بریس ها کاملاً طبیعی خواهد بود؛ اما این شرایط هم خیلی زود رفع خواهد شد.
در طول دوره درمان معمولاً لازم است که هر 4 تا 6 هفته یک بار به کلینیک ارتودنسی خود مراجعه کنید تا روند پیشرفت درمان بررسی شود و در صورت نیاز، تنظیمات لازم بر روی سیم کشی های دندان انجام شود. هنگامی که شما از بریس های لینگوال استفاده میکنید، باید چند نکته را رعایت کنید تا بتوانید نتایج بهتری از درمان خود به دست آورید:
- مسواک زدن مرتب دندانها باعث میشود که ذرات غذا از بین دندان ها و لا به لای سیم کشی ها حذف شود.
- از خوردن و آشامیدن مواد غذایی حاوی قند فراوان خودداری کنید تا باعث پوسیدگی و ساییدگی دندان های شما نشود.
- دهان خود را با آب نمک رقیق بشویید تا به کاهش ناراحتی احتمالی ناشی از مالش بریس ها به دندان کمک کند. این کار به خصوص در مراحل اولیه بعد از نصب بریسها میتواند بیشتر مفید باشد.
- از خوردن غذاهای خشک و سخت در چند روز اول بعد از نصب بریس های لینگوال خودداری کنید.
استفاده روزانه از نخ دندان و استفاده از دهانشویه های فلورایددار از جمله مراقبت های بریس لینگوال می باشد.
هزینه ارتودنسی لینگوال چقدر است؟
به طور کلی هزینه ارتودنسی لینگوال نسبت به روشهای دیگر ارتودنسی بالاتر است. زیرا چسباندن براکت ها و نصب لوازم ارتودنسی در دهان بیمار در این روش مشکل تر است. هزینههای این روش شامل هزینه مراجعات دوره ای در مطب متخصص ارتودنسی نیز می شود. این مراجعات معمولاً برای سفت کردن سیم ها و براکت ها و انجام تعمیرات لازم در صورت نیاز انجام می شود. بریس های لینگوال از نظر هزینه با بریسهای فلزی سنتی قابل مقایسه هستند و بسیاری از بیمه های درمانی، قسمتی از هزینههای آن را پوشش می دهند.