زخم گوشه لب

ترک گوشه لب چیست؟ علائم و راهکارهای درمان

ترک گوشه لب را می‌توانیم یکی از شایع‌ترین مشکلاتی بدانیم که معمولا در فصول سرد سال، برای لب‌ها به وجود می‌آیند. وجود ترک در این ناحیه می‌تواند دردناک بوده و در برخی از موارد نیز ظاهر بدی در این قسمت صورت ایجاد می‌کند.

بعضی از افراد ممکن است به غیر از فصول سرد سال، در سایر مواقع نیز مدام با زخم و ترک گوشه لب درگیر باشند. این حالت می‌تواند دلایل دیگری به جز هوای سرد و دهیدراته شدن پوست لب داشته باشد. در ادامه قصد داریم تا توضیحات کامل و جامعی در این باره ارائه دهیم تا شما اطلاعاتی درباره ترک گوشه لب، انواع و همچنین روش‌های خانگی و کلینیکی درمان آن به دست آورید.

 

ترک گوشه لب چیست

در راستای بررسی زخم گوشه لب، لازم است تا تعریف کاملی برای آن ارائه دهیم. لب‌ها را می‌توانیم به عنوان حساس‌ترین بخش بدن معرفی کنیم که بیشتر از یک میلیون رشته عصبی در آن وجود دارد. طبیعتا این حجم از حساس بودن، باعث شده تا این قسمت برای سالم ماندن نیاز به مراقبت‌های ویژه و به خصوصی داشته باشد. ترک گوشه لب یکی از شایع‌ترین عارضه‌هایی است که برای لب‌ها پیش می‌آید. زخم گوشه لب را می‌توانیم یک عارضه دهانی بدانیم که باعث می‌شود تا در محل تلاقی لب‌ها، التهاب‌هایی به وجود آید و باعث عوارضی مانند درد و سوزش شود.

 

ترک خوردن گوشه لب و بررسی تمام راهکارهای درمانی

 

این التهاب ممکن است در یک و یا هر دو طرف لب به وجود آمده و باعث ناراحتی شما شود. ترک کنار لب را می‌توانیم یک بیماری فوق‌العاده شایع در بین افراد بدانیم که میلیون‌ها نفر در سرتاسر جهان به آن ابتلا شده‌اند. اگر شما نیز در دسته این افراد قرار دارید، در ادامه با ما همراه باشید تا به ارائه توضیحات بیشتر و کامل‌تری درباره ترک گوشه لب بپردازیم.

 

علت ترک خوردن گوشه لب

برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، لازم است تا ابتدا با علت ترک خوردن گوشه لب آشنا شوید. به صورت کلی نمی‌توانیم یک علت خاص را برای بروز این بیماری معرفی کنیم؛ چراکه دلایل مختلفی در این زمینه تأثیرگذارند و می‌توانند باعث بروز و تشدید این حالت در فرد شوند. تجمع و خشک شدن بزاق در گوشه لب‌ها یکی از این دلایل بوده که می‌تواند باعث خشک شدن و در نهایت ترک خوردن پوست این ناحیه شود.

 

خشکی پوست می تواند یکی از دلایل ترک گوشه لب باشد.

 

یکی دیگر از اصلی‌ترین دلایل در این زمینه، عفونت قارچی ناشی از قارچ کاندیداست که می‌تواند باعث بروز این التهاب و سوزش و درد شود. عوامل مؤثر دیگری نیز در این زمینه وجود دارند که به شرح زیر هستند.

  • زبان زدن به صورت مداوم به گوشه‌های لب
  • آرتروز
  • استفاده از دندان مصنوعی
  • داشتن دندان‌های نامنظم
  • مکیدن انگشت شست
  • سیگار کشیدن
  • افتادگی پوست در اطراف دهان به دلیل افزایش سن و یا کاهش وزن
  • کمبود برخی از مواد مغذی موردنیاز بدن مانند آهن و ویتامین B
  • کمبود آب بدن
  • آلرژی و حساسیت
  • تماس فراوان با نور خورشید
  • قرار گرفتن در مجاورت هوای سرد و باد
  • شست‌وشوی بیش از حد صورت
  • استفاده مدام از آنتی‌بیوتیک و کورتون

 

علائم زخم گوشه لب

عوارض و مشکلات دیگری نیز وجود دارند که در ناحیه لب‌ها پیش می‌آیند، به عنوان مثال در برخی از مواقع افراد در این نواحی تب‌خال می‌زنند که بسیار دردناک بوده و باعث ناراحتی می‌شود. برای اینکه بتوانید زخم گوشه لب را از سایر این عوارض به خوبی تشخیص دهید، لازم است تا با علائم آن نیز آشنا شده و اطلاعات مفیدی را در این زمینه کسب کنید. از این رو در این قسمت، مهم‌ترین و پرتکرارترین علائم این بیماری را معرفی می‌کنیم تا با شناسایی آن‌ها، بتوانید به تشخیص ترک لب بپردازید. لازم به ذکر است که این علائم، بسته به نوع زخم دهان، ممکن است متفاوت باشند.

  • احساس درد و ناراحتی هنگام باز و بسته کردن دهان
  • تجمع پوست در گوشه دهان و یا پوسته‌پوسته شدن ناحیه ملتهب شده
  • قرمز شدن ناحیه التهاب
  • خشک شدن گوشه دهان
  • بوی بد دهان
  • تورم و پف کردن قسمت‌های کناری لب
  • تاول‌های شدید و دردناک
  • شکافته شدن عمیق گوشه دهان
  • خون‌ریزی در قسمت ملتهب
  • خارش در کناره لب‌ها
  • احساس سوزش در ناحیه تلاقی لب‌ها

 

خارش، سوزش و خونریزی از علائم شدیدتر زخم گوشه دهان است.

 

نحوه تشخیص ترک کنار لب

بعد از آشنایی با علائم این بیماری، شما می‌توانید با نشانه‌های اصلی آن، اقدام به تشخیص آن کرده و سپس به سراغ روش‌های درمانی موجود در این زمینه بروید تا بتوانید در کوتاه‌ترین زمان و با کمترین میزان درد، به درمان این عارضه بپردازید. از نشانه‌های ترک گوشه لب می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.

  • این عارضه بدون هشدار قبلی ایجاد می‌شود
  • در اغلب مواقع به صورت یک تاول بزرگ ظاهر می‌شود
  • ترک لب معمولا در گوشه‌های دهان به وجود می‌آید
  • این عارضه علائم دیگری مانند تب و یا سردرد به دنبال ندارد

 

انواع ترک گوشه لب

بعد از آشنایی کامل با علت ترک گوشه لب و همچنین روش‌های تشخیص و اطلاع از این حالت، لازم است تا درباره انواع ترک کنار لب نیز اطلاعات مفیدی به دست آورید.

 

زخم گوشه لب خفیف

نوع اول این عارضه که از شیوع بیشتری نیز در بین مردم برخوردار بوده، مدل خفیف آن است. شدت بیماری در این حالت کمتری بوده و عوارض و نشانه‌های کمتری را نیز به دنبال دارد. از علائم نوع خفیف این بیماری می‌توانیم به قرمز شدن ناحیه ملتهب، بوی بدن دهان، تورم و پف کردن قسمت‌های کناری دهان، احساس درد در زمان باز کردن دهان و … اشاره کنیم. این مدل خفیف معمولا در مدت‌زمان کوتاه‌تری نیز بهبود پیدا کرده و آسیب کمتری برای فرد به دنبال دارد.

 

علت ترک خوردن گوشه لب

 

زخم گوشه لب شدید

همان‌طور که از عنوان این حالت مشخص است، تمام علائم و نشانه‌های بیماری در این حالت از شدت بیشتری برخوردار بوده حالت دردناک‌تری برای فرد ایجاد می‌کنند. از مهم‌ترین علائم در این زمان می‌توانیم به خون‌ریزی، تاول‌های شدید و دردناک، شکاف‌های عمیق در گوشه‌های لب‌ها و … اشاره کنیم. بدیهی است که روند درمان در این حالت طولانی‌تر بوده و مشکلات مختلفی را برای فرد به دنبال خواهد داشت.

 

زخم گوشه لب در چه افرادی شایع‌تر است

بعد از کسب اطلاعات کافی درباره علت چاک خوردن گوشه لب و همچنین انواع ترک کنار لب، لازم است تا با افرادی که بیشتر مستعد این حالت و این بیماری هستند نیز آشنا شوید. همان‌طور که می‌دانیم، ترک لب عارضه‌ای است که بسیاری از افراد در روزهای سرد سال به آن دچار می‌شوند؛ اما اگر این عارضه به درصد زیادی از روزهای سال تعمیم پیدا کند، باید به دنبال علت دیگری به جز سرما و خشک بودن هوا باشیم.

 

پماد برای ترک گوشه لب

 

به صورت کلی افرادی که از برخی از داروها مانند آنتی‌بیوتیک‌ها، کورتون و … استفاده می‌کنند، بیشتر از سایرین در معرض این بیماری قرار دارند. افراد مبتلا به بیماری‌هایی مانند سرطان، دیابت، کم‌خونی و … نیز بیشتر با این عارضه درگیر می‌شوند. از دیگر افرادی که احتمال بیشتری دارد با این عارضه درگیر شوند، می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.

  • افراد دارای اعتیاد به سیگار و انواع دخانیات
  • افرادی که بدنشان کمبود برخی از ویتامین‌ها و مواد مغذی موردنیاز بدن را دارد
  • افرادی که عادت به مکیدن انگشت شست خود دارند
  • افرادی که شرایط خاصی مانند اگزما، روزاسه، پسوریازیس و … دارند
  • افرادی که از دندان مصنوعی استفاده می‌کنند و یا دندان‌های غیرمنظم دارند
  • افراد دارای بریس ارتودنسی
  • افراد دارای انواع اختلالات ایمن
  • کاهش وزن و افزایش سن
  • افراد دارای کم‌آبی بدن
  • افراد ساکن در مکان‌هایی با آب و هوای سرد

 

درمان ترک گوشه لب با روش‌های کلینیکی

بعد از آشنایی کامل باب علت ترک خوردن گوشه لب و تمام عوامل و نشانه‌های این عارضه برای تشخیص آن، لازم است تا درباره روش‌های درمانی که برای این التهاب وجود دارند نیز آشنا شوید. یکی از روش‌هایی که در این زمینه می‌توانید در پیش بگیرید، استفاده از روش‌های کلینیکی است. برای استفاده از محصولات و داروهای موجود در این زمینه، باید به پزشک متخصص مراجعه کرده و از داروهای تجویزشده توسط او استفاده کنید تا بتوانید در مدت زمان کوتاهی، این حال را به صورت کامل از بین ببرید.

 

در صورتی که زخم گوشه لب شدید باشد، برای درمان باید به پزشک مراجعه کرد.

 

استفاده از پماد برای ترک گوشه لب، یکی از مؤثرترین اقدامات در این زمینه است که می‌توانید انجام دهید. پمادهای آستروئیدی در این زمینه وجود دارند که گزینه بسیار مناسبی برای افراد با این عارضه محسوب می‌شوند. انجام تزریق پرکننده برای کاهش چین‌وچروک در قسمت‌های کناری دهان نیز در این زمینه کمک‌کننده بوده و می‌تواند باعث بهبود این شرایط بشود. استفاده منظم از بالم لب برای مرطوب نگه داشتن لب و جلوگیری از خشک شدن آن نیز یکی دیگر از این روش‌های کلینیکی در این زمینه محسوب می‌شود که می‌توانید از آن‌ها بهره ببرید.

 

روش‌های درمان خانگی زخم گوشه لب

علاوه بر روش‌های کلینیکی ذکرشده در قسمت‌های قبلی  استفاده از پماد برای ترک گوشه لب، راهکارها و روش‌های درمانی خانگی متعددی نیز در این زمینه وجود دارد که شما می‌توانید از آن‌ها بهره ببرید. در این قسمت قصد داریم تا با چند نمونه درمان خانگی زخم گوشه لب آشنا شویم تا شما بتوانید در مواقع موردنیاز، از آن‌ها بهره ببرید.

 

استفاده از روغن‌های درمانی

روغن‌های مختلفی با خواص ضدالتهابی وجود دارند که شما می‌توانید برای درمان ترک کنار لب، از آن‌ها استفاده کرده و به نتیجه مطلوبی دست پیدا کنید. روغن کرچک یکی از بهترین گزینه‌ها در این زمینه محسوب می‌شود، می‌تواند در و التهاب را به خوبی کاهش دهد. این روغن خاصیت ضد باکتریال دارد که می‌تواند به مبارزه با هرگونه باکتری پرداخته و این مشکل را ریشه‌کن کند. همچنین استفاده از این ‌روغن از خشک و پوسته‌پوسته شدن کناره‌های دهان نیز تا حد زیادی جلوگیری می‌کند.

روغن نارگیل نیز یکی دیگر از روغن‌های کاربردی و مؤثر در این زمینه محسوب می‌شود که شما می‌توانید از آن استفاده کنید. این روغن نیز خاصیت ضد میکروبی داشته و می‌توانند مانند یک مرطوب‌کننده قوی، از خشکی پوست در این نواحی لب، جلوگیری کند. روغن درخت چای با خواص ضد باکتریال، ضدویروس و ضد قارچ، یک انتخاب خوب و مناسب دیگری در این زمینه محسوب می‌شود که می‌توانید از آن بهره ببرید. این روغن می‌تواند باعث درمان عفونت‌های میکروبی و همچنین کاهش التهاب و درد شود.

 

آلوئه ورا

یک روش دیگر برای درمان ترک گوشه لب، استفاده از آلوئه ورا است. آلوئه ورا خواص ضدعفونی‌کنندگی، ضد قارچی و همچنین ضدالتهابی داشته و می‌تواند در و التهاب ناشی از ترک گوشه لب را تا حد زیادی برطرف کند. همچنین این گیاه می‌تواند پوست خشک و آسیب‌دیده این قسمت از گوشه‌های دهان را نیز به خوبی ترمیم کند.

 

درمان ترک گوشه لب

 

ماست

یک درمان خانگی زخم گوشه لب که شما می‌توانید مورداستفاده قرار داده و به نتیجه مطلوبی دست پیدا کنید، ماست است. ماست حاوی باکتری فعال یا پروبیوتیک بوده که می‌تواند به تعادل باکتری‌ها در بدن، کمک بسیار ویژه‌ای بکند. این موضوع می‌تواند باعث مبارزه با بیماری‌های پوستی و التیام آن‌ها شود. پوست می‌تواند با مرطوب کردن پوست، روند درمان این عارضه را سریع‌تر از حالت عادی بکند.

 

بره موم زنبورعسل

استفاده از صمغ چسبنده‌ای که زنبورها از گیاهان و درختان جمع‌آوری می‌کنند نیز یک روش درمانی مؤثر در این زمینه محسوب می‌شود که می‌تواند التهاب گوشه لب را تا حد زیادی از بین ببرد. این ماده سرشار از آنتی‌بیوتیک و ضد قارچ بوده که برای درمان بسیاری از بیماری‌های پوستی و التهابی، کمک‌کننده است. به صورت کلی با استفاده از این ماده می‌توانید انواع عفونت‌های پوستی را تسکین دهید.

 

درمان خانگی زخم گوشه لب

 

عسل

علاوه بر موم معرفی‌شده در قسمت قبلی، عسل نیز یک ماده کاربردی در روند درمان ترک گوشه لب محسوب می‌شود که شما می‌توانید از آن بهره ببرید. به صورت کلی عسل یک مرطوب‌کننده عالی بوده و خواص فوق‌العاده‌ای در زمینه کاهش التهاب دارد. عسل می‌تواند درد و سوزش ناشی از این التهاب را نیز تا حد زیادی کاهش دهد.

 

سیر

سیر یک ماده غذایی فوق‌العاده بوده که آنزیم‌های ویژه‌ای برای مبارزه با عوامل باکتریایی، ویروسی و قارچی دارد. از همین رو می‌تواند در روند درمان این عارضه بسیار کمک‌کننده باشد. این ماده دارای خاصیت ضدالتهاب و ضد درد بوده و می‌تواند درد و تورم ناشی از این بیماری را تا حد زیادی کاهش داد.

 

نوشیدن آب کافی

می‌دانیم که یک علت ترک خوردن گوشه لب، کمبود آبی کافی در بدن است. پس شما می‌توانید با نوشیدن آب کافی در روز، به جبران این موضوع بپردازید و آب موردنیاز بدن خود را تأمین کنید. این اقدام در روند درمان بسیار کمک‌کننده بوده و می‌تواند تا حد زیادی از التهاب به وجود آمده بکاهد.

 

خیار

از دیگر روش‌های درمان خانگی ترک گوشه لب که شما می‌توانید مورداستفاده قرار دهید، باید به خیار اشاره‌کنیم. تنها کافی است مقداری خیار را بر روی زخم گوشه لب قرار دهید تا میزان التهاب و درد و سوزش آن، به میزان چشمگیری، کاهش پیدا کند.

 

ساخت ماسک لب‌های خانگی

یکی دیگر از اقداماتی که در راستای درمان خانگی ترک کنار لب می‌توانید از آن استفاده کنید، ساخت انواع ماسک لب خانگی است. استفاده از مواد مختلف و متنوع در این ماسک‌ها ممکن بوده و شما می‌توانید آن‌ها را بر اساس نیاز و علاقه خود بسازید. گزینه‌های مانند لیمو، دارچین، نعناع، روغن زیتون، شکر و … در این ماسک‌ها بسیار کاربردی بوده و می‌تواند باعث بهبود وضعیت لب‌های شما و ترک کناری آن‌ها شود.

 

توصیه‌های طب سنتی برای پیشگیری از ایجاد ترک گوشه لب

برای اینکه نیازی به روش‌ها و راهکارهای درمان زخم کنار لب نداشته باشید، لازم است تا برخی از نکات مربوط به پیشگیری را در این زمینه به خوبی رعایت کنید. اصول مربوط به طب سنتی، اقدامات ویژه‌ای را درباره پیشگیری از به وجود آمدن ترک لب ارائه می‌کنند که شما می‌توانید در این زمینه از آن‌ها استفاده کنید. برخی از مهم‌ترین و کاربردترین توصیه‌ها و اصول در این زمینه به شرح زیر هستند.

  • پیروی کردن از رژیم غذایی سالم و پرهیز از مصر غذاهای ناسالم
  • خواب مناسب و کافی
  • محافظت از لب‌ها در برابر انواع آلودگی‌ها و قرار گرفتن در معرض تابش مستقیم خورشید
  • نوشیدن آب کافی برای دهیدارته شدن
  • رعایت بهداشت دهان و دندان
  • مرطوب نگه داشتن لب‌ها و لایه‌برداری از آن‌ها
  • استفاده مرتب و مداوم از ضد آفتاب
  • پرهیز از استفاده از لوازم‌آرایشی تا حد امکان
  • انجام حجامت و یا استفاده از زالو به صورت دوره‌ای

 

سخن پایانی

لب‌ها را می‌توانیم به عنوان یکی از مهم‌ترین قسمت‌های صورت بدانیم که تأثیر زیادی در زیبایی صورت افراد دارند. از همین رو می‌توانیم نتیجه بگیریم که سلامت آن‌ها می‌تواند در زیبایی چهره شما تأثیر زیادی داشته باشد. یکی از عارضه‌هایی که معمولا برای لب‌ها پیش می‌آید، زخم گوشه لب یا همان ترک کنار لب است.  در بخش‌های قبلی به برسی کامل علت زخم شدن گوشه لب پرداختیم تا شما با دانستن این موارد، بتوانید از بروز این عارضه جلوگیری کنید. در کنار آشنایی با علت ترک گوشه لب، با نشانه‌ها و عوامل شناسایی این عارضه نیز آشنا شدیم تا شما بتوانید بهترین اقدام را در راستای درمان آن انجام دهید.

۴.۲/۵ - (۳۸ امتیاز)

  1. سلام من قبل دیدن صفحه شما الکل میزدم خوب نمی شد حالا با دیدن برنامه شما از ماست سرکه روغن زیتون استفاده می‌کنم قانع کننده و سلامت بخش هست ممنون

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *