ارتودنسی با لیزر؛ نحوه انجام و مزایا

بسیاری از متخصصین ارتودنسی از لیزر بافت نرم برای افزایش دادن کارایی درمان ارتودنسی و راحت‌تر کردن درمان استفاده می‌کنند در نتیجه ارتودنسی با لیزر کاربرد فراوانی دارد. لیزر نخستین بار در سال 1964 در حوزه دندانپزشکی مورد استفاده قرار گرفت و از آن زمان تا کنون پیشرفت‌های مستمر تکنولوژی لیزر را به یکی از موثرترین و بهترین دستگاه‌ها برای درمان‌های بافت نرم و سخت تبدیل کرده است.

لیزری که در ارتودنسی کاربرد دارد، نوع مخصوص بافت‌های رنگدانه‌ای یا رنگی است. لیزر ارتودنسی لیزر دیود بافت نرم است که برای جراحی لثه کاربرد دارد. این لیزر به طور همزمان بافت اضافی را با دقتی باورنکردنی می‌برد، خونریزی را متوقف می‌کند و محل جراحی را ضدعفونی می‌کند. از آنجایی که تمرکز لیزر بالا است، به بافت‌های مجاور آسیب نمی‌زند، در نتیجه التهاب ایجاد نمی‌شود و زخم به سرعت التیام می‌یابد. به علاوه جراحی با لیزر تقریباً بدون درد است. لیزر درمان ارتودنسی را سریع می‌کند و نتایج زیباتری را به دست می‌دهد.

ارتودنسی با لیزر چگونه انجام می‌شود؟

امروزه لیزر به دلیل ارائه مزایای قابل توجه کاربرد گسترده‌ای در ارتودنسی یافته است. لیزر بافت نرم در جراحی لثه، جراحی برداشتن فرنوم (فرنکتومی)، نمایان کردن دندان نهفته و جراحی افزایش طول تاج دندان کاربرد دارد. با استفاده از لیزر درد، خونریزی و ورم کمتر می‌شود، دقت بالاتر می‌رود و انقباض زخم کمتر می‌شود.

از دیگر کاربردهای لیزر می‌توان به اچینگ مینای دندان و چسباندن یا جدا کردن براکت‌ها اشاره کرد. لیزرهای با شدت کمتر از خاصیت کنترل کردن درد و تسریع حرکت دندان برخورداراند. متخصص باید از مسائل ایمنی و عوارض احتمالی لیزر آگاهی داشته باشد و در زمینه کار با دستگاه لیزر آموزش دیده باشد.

لیزر پرتویی از انرژی متمرکز را گسیل می‌کند که پالسی باریک را به بافت تحویل می‌دهد و می‌توان از آن برای جدا کردن بخش‌های بسیار کوچکی از بافت لثه استفاده کرد. بیمارانی که تحت عمل جراحی لثه با لیزر قرار می‌گیرند، همواره از راحت و بدون درد بودن درمان شگفت‌زده می‌شوند. دندانپزشک ژل بی‌حسی را قبل از درمان به بافت لثه می‌زند. درمان اصلی فقط چند دقیقه زمان می‌برد.

مزایای ارتودنسی با کمک لیزر دندانپزشکی

 موارد زیر فقط چند دلیل از دلایل بی‌شماری است که ارتودنسی دندان با لیزر را تا به این حد محبوب و پرطرفدار ساخته است:

  • درمان سریع‌تر و موثرتر
  • راحتی بیشتر و دوران بهبود کوتاه‌تر
  • ایمنی
  • تهاجم کمتر ـ بدون خونریزی
  • حفظ سلامت دندان‌ها و لثه‌ها

ارتودنسی با لیزر یکی از پیشرفته‌ترین روش‌هایی است که دندانپزشکان را قادر ساخته است تا درمانی سریع‌تر با حداقل ناراحتی، مداخله و هزینه را ارائه دهند.

ایمنی درمان با لیزر

 ارتودنسی دندان با  لیزر درمانی کاملاً ایمن و موثر است. به دلیل کاهش زخم و خونریزی و همچنین دقت بالا در انجام برش ها، ارتودنسی لیزری ایمنی بالایی دارد. البته متخصص ارتودنسی شما مناسب بودن درمان با لیزر را در جلسه مشاوره و معاینه رایگان بررسی می‌کند.

چسباندن صحیح و دقیق برکات های ارتودنسی با لیزر

لثه‌ها در بسیاری از موارد به اندازه کافی عقب نرفته است تا بتوان براکت را در محل مناسب چسباند، رویش دندان آهسته‌تر از حد انتظار است یا دندان در محل عادی درنیامده است. دندانپزشک خط لثه‌ها را با لیزر تنظیم می‌کند تا بتواند براکت را به خوبی روی دندان بچسباند.

میزان کردن لثه‌ها به متخصص ارتودنسی اجازه می‌دهد تا براکت را با دقت بیشتری در محل مناسب بچسباند به این ترتیب زمان سیم‌کشی دندان‌ها کوتاه‌تر، جلسات ارتودنسی کمتر و درمان برای بیمار و متخصص راحت‌تر می‌شود. به علاوه در وقت و هزینه بیمار صرفه‌جویی می‌شود.

سایر کاربردهای لیزر در دندانپزشکی

علاوه بر ارتودنسی، در بسیاری از درمان های دندانپزشکی از لیزر استفاده می شود. استفاده از لیزر باعث شده است که بسیاری از جراحی ها با درد و برش کمتر انجام شود و نیاز به جراحی های باز در نقاط مختلف دندان کمتر شود. برخی از این کاربردها را در ادامه ذکر کرده ایم.

نمایان کردن دندان نهفته

دندان نهفته دندانی است که کاملاً از لثه بیرون نزده است. دندان غالباً تا سطح بالا می‌آید، اما نوک آن زیر لثه می‌ماند. در گذشته بیمار برای اصلاح این مشکل باید 6 ماه صبر می‌کرد یا برای جراحی و کنار زدن لثه از روی دندان به جراح دهان و دندان مراجعه می‌کرد؛ اما امروزه دندان‌های نهفته سطحی را می‌توان به راحتی و بدون درد در یک ویزیت معمولی سریع ارتودنسی نمایان کرد. بافت روی دندان کنار زده می‌شود تا دندان سریع‌تر دربیاید و درمان ارتودنسی بهتر پیش برود.

جراحی اصلاح لبخند لثه‌ای

گاهی اوقات لثه‌ها بیش از حد روی دندان‌های قدامی فک بالا پایین آمده و لبخند لثه‌ای ایجاد کرده است. لثه اضافی دندان را کوچک‌تر و بدشکل نشان می‌دهد. برای اصلاح لبخند لثه‌ای باید لثه اضافی شکل داده شود تا لبخندی زیباتر خلق شود و رعایت بهداشت دهان و دندان آسان‌تر شود.

چگونگی انجام جراحی لثه با لیزر

متخصص ابتدا ژل بی‌حس کننده را روی لثه‌ها می‌زند. لثه‌ها پس از چند دقیقه کاملاً بی‌حس می‌شود. دندانپزشک لثه‌ها را به شکل و اندازه مناسب درمی‌آورد. تنها چیزی که بیمار در طول درمان حس می‌کند، حرکت کردن نوک دستگاه لیزر است. پس از آن که اثر بی‌حسی ظرف کمتر از نیم ساعت از بین رفت، لثه‌ها معمولاً دردناک نخواهد بود. به ندرت برخی بیماران تایلنول و ایبوپروفن مصرف می‌کنند و تجویز داروی مسکن قوی هیچ‌گاه ضرورت نمی‌یابد.

 

ژل بی‌حس کننده باعث تحریک شدن لثه برخی بیماران می‌شود، در نتیجه لثه‌ها روز پس از عمل قرمز است. ناحیه درمان شده روز اول قدری ناهموار است، و ممکن است هنگام مسواک زدن اندکی خونریزی داشته باشد. در هر حال مهم‌ترین اقدام برای التیام سریع لثه‌ها تمیز نگه داشتن آنها است. لثه‌ها فردای درمان اندکی قرمز است و ظرف فقط چند روز کاملاً التیام می‌یابد. مدت التیام تابعی از سعی بیمار برای رعایت بهداشت است؛ بیمار باید دندان‌ها را کاملاً تمیز نگه دارد تا لثه‌ها به سرعت ظرف فقط چند روز التیام یابد.

جمع‌بندی

هر روز بر تعداد پژوهشگران و متخصصین ارتودنسی علاقمند به استفاده از لیزر در درمان ارتودنسی افزوده می‌شود. پژوهش‌های انجام شده در زمینه کاربرد لیزر در دندانپزشکی به بلوغ رسیده است و حجم بالای این مطالعات بیانگر فراگیر شدن لیزر در درمان‌های دندانپزشکی در آینده‌ای نزدیک است. متخصصین ارتودنسی در کنار دیگر متخصصین حوزه‌های مختلف پزشکی و دندانپزشکی با بهره‌گیری از لیزر از مزایای متعدد آن در روند درمان، از قبیل جایگذاری جداکننده‌ها و زدودن رسوبات رزینی از سطح دندان، برخوردار می‌گردند.

امتیاز نوشته از نظر شما چند است؟

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *