گاهی اوقات برای افرادی که در حین درمان ارتودنسی هستند، موقعیتهایی بوجود میآید که به شرایط اورژانس ارتودنسی معروف هستند. این موارد شرایط حاد و فوری هستند که باید سریعا به آنها ریدگی شود تا اختلالی در روند درمان بوجود نیاید. در ادامه بیشتر در مورد شرایط اورژانسی در ارتودنسی توضیح خواهیم داد.
اورژانس ارتودنسی چیست؟
در واقع به شرایط اورژانسی که ممکن است برای افراد بعد از نصب براکت بوجود آید اورژانس ارتودنسی میگویند. این موارد و اتفاقات نادر هستند و به ندرت در طول دوره درمان اتفاق میافتند، اما لازم است که افراد با آنها آشنا باشند تا در صورت بروز چنین مواردی، اقدامات لازم و درست را انجام دهند. در واقع در صورت بروز موارد مربوط به اورژانس های ارتودنسی، بیمار باید فورا به متخصص مورد نظر مراجعه کند تا اقدامات لازم انجام گیرد.
اورژانس های ارتودنسی شامل چه مواردی است؟
به باد داشته باشید که اگر همه نکات و مواردی که متخصص بیان کرده است را به درستی انجام دهید، احتمال اینکه با چنین موارد اورژانسی روبرو شوید، بسیار کم است. اما گاهی اوقات بر اثر یک حادثه یا بی دقتی در انجام کاری ممکن است این شرایط بوجود آید. مهمترین موارد اورژانسی در ارتودنسی عبارتند از:
1. شل شدن یا در رفتن سیمهای قوسی
اگر سیم ثابت اصلی از لولهای که در پشت دندان قرار دارد بیرون بیاید، ابتدا سعی کنید که سیم را خودتان با یک انبردست دمباریک یا قیچی و موچین به جای خود برگردانید. به خاطر داشته باشید که اگر تیزی سیم شما را اذیت میکند یا هر قسمتی از سیمکشیها باعث ناراحتی شما شود، میتوانید کمی موم روی آن قسمت قرار دهید.
اگر نتوانید سیم را بهجای خود برگردانید یا هنوز شما را اذیت میکند، با متخصص خود برای گرفتن وقت اورژانس ارتودنسی تماس بگیرید و برای درست کردن سریع آن اقدام کنید.
2. شل شدن براکتها یا بندها
خوشبختانه اگر یک براکت شل شود، معمولاً با یک حلقهی رنگی لاستیکی یا با یک لیگاچور استیل کوچک، همچنان به سیم اصلی متصل باقی میماند. اگر براکت به دور سیم بچرخد و موجب ناراحتی شود، میتوانید از موچین یا انبر کوچک برای جابجا کردن آن استفاده کنید. اما اگر قسمتی از بریس شکسته شود، جزء موارد اورژانسی در ارتودنسی به حساب میآید. آن قسمت شکسته شده را نگه دارید و با کلینیک خود جهت رزرو نوبت اورژانس ارتودنسی تماس بگیرید.
3. قورت دادن قسمت شکسته شده
اگر به طور اتفاقی قطعهای از بریسهای ارتودنسیتان را قورت دادید، ابتدا خونسردی خود را حفظ کنید. توصیه میکنیم که نزد پزشک بروید، خصوصاً اگر قطعهای فلزی باشد. ممکن است عکس رادیولوژی بگیرند تا محلی که قطعه ی قورت داده شده به آنجا رفته مشخص شود. معمولاً این قطعه وارد دستگاه گوارش میشود و از آن میگذرد و با مدفوع از بدن خارج میشود. اگر چه تنفس سخت و علائم دیگری نیز ممکن است داشته باشید، بنابراین بهترین کار این است که یک پزشک شما را معاینه کند و بعد از معاینه، سریعا براکت را درست و مجددا نصب کند.
4. شکستن ریتینر
اگر یک ریتینر متحرک ترک بخورد یا بشکند، فوراً استفاده از آن را قطع کنید. و در اسرع وقت برای گرفتن نوبت با متخصص ارتودنسی خود تماس بگیرید. هنگام مراجعه به دندانپزشک حتما همهی قطعات ریتینر را با خود داشته باشید. ریتینر یا نگهدارندهها را میتوان به طور حرفهای ترمیم کرد و یا دندانپزشک ممکن است ریتینر جدیدی را توصیه کند.
5. بیرون زدگی لیگاچور
اگر یک لیگاچور شما را آزار میدهد، یک روش سریع و دم دستی برای آن استفاده از یک تیکه پنبه مرطوب است تا آن را از لثهها و دیواره داخلی دهان و زیر سیم دور کنید. همچنین اگر نتوانید ناراحتی را برطرف کنید میتوانید کمی موم روی لیگاچور قرار دهید.
6. از دست دادن دندان
اگر دندان شما بیافتد، در این شرایط زمان بسیار مهم خواهد بود، زیرا اگر دندان حدود یک ساعت از دهان خارج شده باشد، ممکن است دیگر قادر به ریشه زدن مجدد نباشد. اولین کاری که باید انجام دهید این است که سعی کنید دندان را در سوکت و جای خودش قرار دهید. اگر نمیتوانید این کار را انجام دهید،فورا دندان را در یک فنجان شیر یا آب قرار دهید. هر گاه که یکی از این روشها را انجام دادید، با دندانپزشک خود فوراً تماس بگیرید. هر چه زودتر بتوانید به دندانپزشک مراجعه کنید، شانس بیشتری برای چسباندن دندان در جای خود را خواهید داشت.
7. وارد شدن ضربه شدید به دندانها
اگر به دندان ها ضربه شدید وارد شد و یا در اثر حادثه و تصادف دچار مشکل شدید، مثلا در بخش دهانی خوداحساس درد زیاد کردید و یا دندانهایتان کج شدند؛ فوراً به اورژانس مراجعه کنید یا با دندانپزشک خود تماس بگیرید. اولویت اول این است که مطمئن شوید که هیچ آسیبی به مفصل فک، یا شکستگی استخوانی در صورتتان وارد نشده باشد.
8. درد دندان یا لثه
اگر دندانها یا لثهتان بخاطر گیر کردن غذا بین دندانهایتان دچار درد و ناراحتی شدند، از نخ دندان یا مسواک مناسب برای بیرون کشیدن غذا، استفاده کنید. اگر بطور اتفاقی لثه، زبان یا دیوارهی داخلی دهانتان را گاز گرفتید یا بریدید، فقط کافیست برای چند دقیقه، با انگشت روی قسمت درحال خونریزی را فشار دهید. اگر خونریزی قطع نشود، با متخصص دندانپزشک خود تماس بگیرید.
جهت درمان طبیعی برای دندان درد یا درد لثه. شستشوی دهان یا یک لیوان محلول آب گرم و نصف قاشق چای خوری نمک میتواند این درد را تا حد بسیاری تسکین دهد. همچنین اگر دندان درد شما ناشی از ناراحتی بعد از جلسه ی سیمکشی دندان باشد، میتوانید از داروهای ایبوپروفن(موترین/ادویل) یا استامینوفن(تایلنول) استفاده کنید.
در صورت داشتن ناراحتی اندک یا زخم یا آفت دهان، استفاده از یک پماد یا داروی موضعی برای کاهش درد میتواند این مشکلات را سریعتر تسکین دهد. پیش از مصرف هر نوع دارویی با پزشک خود مشورت کنید، خصوصاً اگر سابقهای از واکنشهای آلرژیک داشته باشید.
اما اگر درد دندان و لثه آرام نمیشود و از یک حدی بیشتر شده است، الان لازم است که برای اورژانس ارتودنسی اقدامات لازم را انجام دهید.
سخن پایانی
اگر در طول درمان خود دچار یکی از این موارد اورژانس ارتودنسی شدید، حتما باید به متخصص مراجعه کنید تا اقدامات لازم انجام شود. اگر به دنبال وقت اورژانسی ارتودنسی و یک متخصص در شهر تهران هستید، میتوانید به صورت آنلاین و حضوری وقت خود را بگیرید و از مشاوره های دکتر خدیوی بهرهمند شوید.