آیا تاکنون متوجه شدهاید که بین دندانهای بالا و پایین شما در هنگام قرار گرفتن آنها بر روی هم یا هنگام نگاه کردن به دندانها در آینه، فاصله وجود دارد؟ در صورتی که متوجه وجود این شرایط شدهاید، احتمالاً شما به مشکل اپن بایت ( Open Bite) دچار هستید.
وجود اپن بایت میتواند مشکلات جدی برای زندگی شما ایجاد کند. در حقیقت این مشکل میتواند بر نحوه قرار گرفتن دندانها بر روی یکدیگر، توانایی جویدن غذا و اعتماد به نفس شما تاثیر منفی داشته باشد. باید بدانید که درمان اپن بایت، یک درمان ساده نیست و احتمالاً نیازمند استفاده از روشهای درمان ارتودنسی و گاهی اوقات حتی عمل جراحی است.
اپن بایت چیست؟
اپن بایت (عدم همرسی دندانهای بالا و پایین) یک نوع نامرتبی دندانها است که در نتیجه آن دندانهای فک بالا و پایین بر روی یکدیگر قرار نمیگیرند. درمان این نوع خاص از نامرتبی دندانها نیازمند استفاده از روشهای ارتودنسی است. به این ترتیب لازم است به مطب متخصص ارتودنسی مراجعه شده و با تشخیص علت ایجاد مشکل، درمان مناسب بر روی بیمار انجام شود.
انواع اوپن بایت دندان
این نوع مشکل در سه دسته بندی مختلف تقسیم میشود، از جمله:
- اوپن بایت دندانهای قدامی: در این شرایط همپوشانی بین دندانهای جلوی دهان بر روی فک بالا و پایین در هنگام بستن فک ایجاد نمیشود.
- اوپن بایت دندانهای خلفی: در این شرایط بین دندانهای عقب دهان بر روی فک بالا و پایین در هنگام بستن دهان تماس ایجاد نمیشود.
- اوربایت ناقص: در این شرایط دندانهای قدامی فک پایین با دندانهای قدامی فک بالا یا بافت نرم داخل دهان در هنگام بستن فک تماس پیدا نمیکنند.
دلایل ایجاد اپن بایت
چندین دلیل مختلف برای بروز مشکل اوپن بایت دندان وجود دارد و این دلایل برای دندانهای قدامی و خلفی متفاوت است. در ادامه علت های ایجاد این ناهنجاری را در هر دو دسته دندان های قدامی و خلفی بررسی می کنیم.
علت ایجاد اوپن بایت دندانهای قدامی
مشابه سایر انواع نامرتبی دندانها، اپن بایت میتواند ریشه ژنتیک داشته یا در نتیجه عوامل خارجی ایجاد شود. در حقیقت، بروز این مشکل در دندانهای قدامی در نتیجه عوامل مختلف ایجاد میشود و به همین خاطر تعیین علت دقیق مشاهده این شرایط در بسیاری از مواقع امکانپذیر نیست. به هر حال، این شرایط ممکن است در موارد زیر مشاهده شود:
- دراز بودن صورت به خاطر رشد استخوان
- عادت مکیدن انگشت شست و یا استفاده طولانی مدت از شیشه در کودکی
- عادت بیرون راندن زبان (tongue thrusting) که میتواند در نتیجه مشکلات مفصل گیجگاهی (TMJ) ایجاد شود.
دلایل ایجاد اپن بایت دندانهای خلفی
در مقایسه با دندانهای قدامی، اپن بایت دندانهای خلفی کمتر در بین افراد مشاهده میشود و به همین خاطر دلیل ایجاد آن به خوبی مشخص نیست. به هر حال برخی محققان بیان میکنند اوپن بایت دندانهای خلفی میتواند در نتیجه شرایط زیر ایجاد شود:
- ایجاد مشکل در فرآیند رشد دندانهای عقب دهان
- رشد غیر کامل دندانهای عقب دهان
انواع درمان اپن بایت در بزرگسالان و کودکان
درمان اپن بایت در بزرگسالان و در کودکان با سه روش قابل اصلاح و درمان است که بر اساس بررسی میزان مشکل، نوع و شدت ناهنجاری توسط متخصص ارتودنسی برای هر فرد مشخص میشود. این روش های درمانی به شرح زیر است:
درمان با بریس و هدگیر
استفاده از این روش برای درمان اوپن بایت در کودکان و افراد جوان موثرتر است، زیرا که در این افراد استخوانهای آنها در حال رشد هستند و همین موضوع کمک میکند که دندانهای انتهای دهان را برای ایجاد یک وضعیت مناسب به سمت بالا ببرد تا دندانها به درستی روی هم قرار بگیرند. در این حالت با توجه به شدت مشکل، بریسهای ارتودنسی ممکن است به همراه هدگیر برای درمان مورد استفاده قرار گیرند.
به هر حال، در صورتی که فرد عادتهایی که باعث ایجاد این مشکل شده است را ترک نکند، درمان اپن بایت با این روش ممکن است دائمی نباشد.
استفاده از عمل جراحی
درمان اپن بایت با عمل جراحی، بیشتر مناسب بزرگسالان است که رشد استخوان در آنها متوقف شده است یا افرادی که مشکلات و ناهنجاری های شدید و جدی دارند و در حقیقت امکان دستیابی به نتایج مناسب با استفاده از سایر روشهای درمانی وجود ندارد.
درمان به کمک جراحی، میتواند نتایج ماندگار و بلندمدت در ارتباط با مشکل اپن بایت ایجاد کرده و نیز سایر مشکلات دهان و دندان فرد را نیز در صورت نیاز تحت درمان قرار دهد. در این عمل جراحی موقعیت فک بالا اصلاح شده و با استفاده از پلاک و پیچ، موقعیت آن در محل جدید تثبیت میشود. معمولاً پس از این جراحی لازم است از بریسهای ارتودنسی برای ایجاد هماهنگی بین دندانها استفاده شود.
توجه داشته باشید کل فرآیند درمان در این حالت (شامل عمل جراحی و استفاده از بریسهای ارتودنسی) به چند سال زمان جهت تکمیل نیاز خواهد داشت.
پذیرش ناهنجاری
در مواردی که مشکل خفیف باشد، اپن بایت به حال خود رها شده و فقط اصلاحات محدود در دندانها ایجاد میشود. علاوه بر این گاهی اوقات ممکن است در مواردی که مشکل بیمار شدید باشد نیز در صورت عدم تمایل فرد به استفاده از عمل جراحی و عدم امکان استفاده از سایر روشها برای درمان، این مشکل به صورت درمان نشده به حال خود رها شود.
مزیت درمان اوپن بایت چیست؟
از مهمترین دلایل و نتایج درمان و اصلاح این ناهنجاری دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایجاد ظاهر زیبا در ناحیه صورت یا رفع مشکلات ظاهری است.
- تغییر در لبخند فرد و ایجاد طرح لبخند در افراد
- افزایش اعتماد به نفس فرد.
- رفع مشکلات گفتاری در تکلم که به دلیل وجود اوپن بایت در افراد بوجود مده است.
هزینه درمان اپن بایت چقدر است؟
مبلغ پرداختی برای این درمان به نوع و حجم درمان و نیز شدت مشکل بستگی دارد. به این ترتیب هزینه استفاده از بریسهای ارتودنسی احتمالاً کمتر از عمل جراحی خواهد بود، اما این هزینه نیز از پزشکی به پزشک دیگر متفاوت است.
توجه داشته باشید برخی از موسسات ارائه دهنده خدمات بیمه ممکن است بخشی از هزینه این درمان را در صورتی که درمان با اهداف غیر زیبایی انجام شود، تحت پوشش خود قرار دهند. به همین خاطر بهتر است قبل از شروع درمان درباره این موضوع با موسسه بیمه کننده صحبت شود.
نکات مربوط به پیشگیری از این مشکل
با توجه به اینکه اپن بایت در نتیجه عوامل مختلف ایجاد میشود، پیشگیری قطعی از آن در بسیاری از مواقع امکانپذیر نیست. به هر حال همواره میتوان از برخی روشهای خاص برای حداقل کردن احتمال ایجاد مشکل اپن بایت استفاده کرد که به شرح زیر است:
- ترک عادت مکیدن انگشت یا بیرون دادن زبان و کاهش وابستگی کودک به استفاده از شیشه. این عادتها در سنین پایین ایجاد میشوند و همواره به والدین توصیه میشود با استفاده از روشهای مناسب این عادتها را در کودک خود از بین ببرند. پس از اینکه عادت مکیدن انگشت متوقف گردید، مشکل اپن بایت معمولاً به خودی خود با گذشت چند سال برطرف خواهد شد.
- در بهترین حالت لازم است مشکل اپن بایت در مراحل اولیه شکلگیری درمان شود تا به این ترتیب بتوان از عوارض احتمالی بعدی که ممکن است نیاز به استفاده از عمل جراحی برای درمان داشته باشند، پیشگیری کرد.
همانطور که فهمیدیم، باز بودن و به هم نرسیدن دندانهای بالا و پایین (اپن بایت) میتواند مشکلات متعدد برای فرد ایجاد کند. به همین خاطر شما میتوانید با مراجعه به کلینیک ارتودنسی دکتر علیرضا خدیوی برای درمان و رفع این مشکل اقدام کنید. در کلینیک ارتودنسی دکتر خدیوی از روشهای ارتودنسی مناسب و نیز جراحی برای درمان اپن بایت در بزرگسالان و کودکان یا استفاده میشود.
برای رزرو نوبت و انجام مشاوره برای درمان مشکلات دندان و فک میتوانید از طریق شماره تلفن 22900298-021 با همکاران ما تماس حاصل فرمایید.