ارتودنسی اینویزیلاین

ارتودنسی اینویزیلاین و مزایای آن نسبت به سایر روش ها

ارتودنسی اینویزیلاین یکی از پیچیده‌ترین و تخصصی‌ترین خدمات دندانپزشکی به حساب می‌آید که اختلالات مال ‌اکلوژنیک و ناهنجاری‌های فک و دندان را تصحیح می‌کند. دلیل اصلی ایجاد این ناهنجاری‌ها مشکلاتی مانند رشد نامناسب دندان‌ها و استخوان فک است که اثرات نامطلوبی روی زیبایی چهره و لبخند افراد دارد.

درمان‌های ارتودنسی با استفاده از دستگاه‌های ثابت و قابل تعویض مانند براکت‌های فلزی یا روش‌های نوآورانه‌تر مثل اینویزیلاین با اصلاح موقعیت دندان‌ها و رفع ناهنجاری‌های فک به بهبود زیبایی و سلامت دندان‌ها و فک‌ بیماران کمک می‌کنند.

در این مطلب به معرفی ارتودنسی با اینویزیلاین پرداخته و مزایا، معایب، قیمت و مراحل انجام این روش درمانی جدید را بررسی می‌کنیم. تا پایان با ما همراه باشید.

 

اینویزیلاین چیست؟

اینویزیلاین در ارتودنسی نامرئی، نوعی درمان ارتودنسی است که بدون نیاز به بریس‌های فلزی معمول (ارتودنسی ثابت) و با استفاده از الاینرهای شفاف و متحرک دندان‌ها را صاف و مرتب می‌کند.

این روش درمانی شامل یک سری پلاک پلاستیکی شفاف است که به طور سفارشی برای دندان‌های هر شخص ساخته می‌شود تا ترتیب قرارگیری دندان‌ها را اصلاح کرده و آن‌ها را به سمت موقعیت اصلی‌شان هدایت کند.

بریس‌های شفاف این روش ارتودنسی از مواد پلاستیکی بدون BPA تولید می‌شوند و استفاده از آن‌ها نسبت به بریس‌های فلزی سنتی بسیار راحت‌تر است.

لازم به ذکر است که در اکثر موارد، پلاک‌های ارتودنسی نامرئی مانند ارتودنسی سنتی عمل می‌کند و تنها تفاوت این دو روش در زیبایی آن‌ها است. هر دو این روش‌ها به آرامی دندان‌ها را جا به جا کرده به سمت موقعیت صحیح هدایت می‌کنند. زمانی که از ارتودنسی نامرئی با استفاده از الاینرهای شفاف برای درمان نامنظمی دندان‌ها استفاده می‌کنید باید حدود هر دو هفته یکبار الاینرها را تعویض کنید.

 

انواع ارتودنسی اینویزیلاین

در سال‌های اخیر نوآوری در انواع مدل های اینویزیلاین تحول بزرگی در دنیای ارتودنسی به وجود آورده و برای بیمارانی که به دنبال گزینه‌های دیگری غیر از بریس‌های فلزی هستند، راهکار مناسبی به شمار می‌آید. به عبارت دیگر افرادی که قبلا فکر قرار گرفتن دستگاه ارتودنسی ثابت فلزی برای‌شان آزاردهنده بود، امروزه با رغبت به دنبال درمان ناهنجاری‌های فک و منظم کردن دندان‌های بهم ریخته خود می‌روند.

ارتودنسی نامرئی فقط یک پلاک شفاف نیست و از نظر ساختار و کاربرد دارای انواع مختلفی است که در ادامه به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت.

انواع اینویزیلاین دندان

اینویزیلاین آی-هفت (Invisalign i7)

یکی از روش‌های اینویزیلاین دندان که فواصل کوچک بین دندان‌ها را رفع می‌کند روش i7 است. در واقع، این نوع ارتودنسی به طور عمده به منظور بهبود زیبایی دندان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. این الاینرهای شفاف معمولا برای صاف کردن و اصلاح مشکلات دندان‌های جلو بکار می‌روند اما می‌تواند دندان‌های طرفی و خلفی را نیز تا حدودی با آن‌ها مرتب کرد. مدت زمان استفاده از این مدل پلاک شفاف حدود سه ماه است.

 

اینویزیلاین اکسپرس (Invisalign Express)

این نوع الاینر شفاف دارای دوره درمان کوتاه‌تری نسبت به سایر انواع اینویزیلاین ارتودنسی است. از این نوع می‌توان برای اصلاح فواصل بسیار بین دندانی اندک یا ازدحام جزئی دندان‌ها استفاده نمود. همچنین، برای افرادی که علاوه‌بر درمان ارتودنسی، به لمینت و کامپوزیت برای رفع ایرادات جزئی دندان‌های خود نیاز دارند، استفاده از اینویزیلاین اکسپرس انتخاب مناسبی است.

افراد می‌توانند با روش اکسپرس تنها یک فک خود را ارتودنسی کنند. اما این کار توصیه نمی‌شود زیرا بهتر است درمانن ارتودنسی به طور همزمان برای هر دو فک انجام شود.

 

اینویزیلاین کامل (Invisalign Full)

اینویزیلاین کامل برای درمان شرایط و مشکلات پیچیده‌ مانند آندربایت و اوربایت دندان شدید کاربرد دارد. این نو یک روش درمانی تجربی است که توسط متخصصان دندانپزشکی اجرا می‌شود.

پلاک کامل ارتودنسی برای اینکه بتواند مشکل بهم ریختگی شدید دندان‌ها را رفع کند باید در تعداد بالا و به صورت سه بعدی ساخته شود. تعداد الاینرها به شرایط دندان‌ها و پیچیدگی وضعیت آن‌ها بستگی دارد. به طور معمول حدود ۱۲ تا ۱۸ ماه زمان لازم است تا دندان‌های نامرتب با روش اینویزیلاین کامل اصلاح شوند.

 

اینویزیلاین لایت (Invisalign Lite)

این روش بهترین انتخاب برای درمان مال اکلوژن کلاس ۱ است. در واقع این الاینرها برای افرادی کاربرد دارند که بایت آن‌ها طبیعی است اما دندان‌های بالایی کمی جلوتر از دندان‌های پایینی قرار گرفته‌اند. به بیان دیگر اوربایت خفیف، فواصل اندک بین دندانی و شلوغی جزئی دندان‌ها با اینویزیلاین لایت قابل درمان است. به‌علاوه، این نوع برای افرادی که می‌خواهند قبل از انجام عمل‌های زیبایی مانند ونیر یا بریج دندان، موقعیت دندان‌های خود را بهبود دهند، بسیار مناسب است و یک راهکار عالی برای بهبود ظاهر و زیبایی دندان‌ها می‌باشد. طول درمان این روش کوتاه مدت (حدود ۶ الی ۹ ماه) بوده و حداکثر به ۱۴ پلاک نیاز دارد. به همین دلیل هزینه آن نسبت به دیگر روش‌ها دیگر کمتر است.

 

کاربردهای اینویزیلاین ارتودنسی

اینویزیلاین دندان برای چه کسانی مناسب است؟ آیا همه افرادی که به درمان ارتودنسی نیاز دارند می‌توانند از این روش استفاده کنند؟ این پرسش‌ها را تنها دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی پس از بررسی شرایط دندانی و دهانی هر فرد می‌تواند پاسخ دهد. اگرچه بسیاری از مشکلات و ناهنجاری‌های دندانی با استفاده از اینویزیلاین قابل درمان است، اما برخی از بیماران نسبت به این تکنیک دندانپزشکی سازگارتر هستند.

برخی از مهم‌ترین کاربردهای ارتودنسی اینویزیلاین عبارتند از:

  • ناهنجاری آندربایت: در این ناهنجاری، دندان‌های پایین به طور غیرطبیعی جلوتر از دندان‌های بالا واقع می‌شوند. این مشکل اغلب به دلیل رشد نامناسب یا غیرطبیعی فک بالا به وجود می‌آید.
  • ناهنجاری کراس‌بایت: این نوع ناهنجاری زمانی رخ می‌دهد که دندان‌ها در فک بالا و پایین به طور بی‌نظم و نامناسب قرار می‌گیرند.
  • ناهنجاری اوربایت: در این حالت دندان‌های بالا جلوتر از دندان‌های پایین قرار گرفته‌اند.
  • اصلاح ناهنجاری‌های ساده بایت: با ارتودنسی اینویزیلاین می‌توان برخی از ناهنجاری‌های مال اکلوژن را اصلاح کرد.
  • فشردگی دندان‌ها: وقتی که در فک، فضای کافی برای قرارگیری منظم تمام دندان‌ها وجود نداشته باشد، دندان‌ها فشرده خواهند شد که اینویزیلاین راه حل مناسبی برای درمان این مشکل است.
  • فاصله زیاد دندان‌ها: گاهی به علت رشد نامناسب فک یا حرکت غیرطبیعی دندان‌ها به دنبال از دست دادن یک دندان، فاصله بین دندان‌ها بسیار زیاد می‌شود. از بین بردن فاصله دندان (در حدود یک تا پنج میلیمتر) با استفاده از ارتودنسی نامرئی قابل تنظیم و اصلاح است.

کاربردهای اینویزیلاین ارتودنسی

مراحل ساخت و نصب اینویزیلاین

بعد مراجعه به دندانپزشک و معاینه و بررسی وضعیت فک و دندان‌ها زمانی که ارتودنتیست تشخیص داد که درمان اینویزیلاین برای شما مناسب است، مراحل درمان آغاز می‌شود:

  1. ابتدا باید یک مدل دقیق از دندان‌ها تهیه شود. برای اینکار دندانپزشک معمولا از عکس رادیوگرافی‌، اسکنر لیزری یا قالب‌گیری سنتی استفاده کرده و مدل دندان‌های را آماده می‌کند.
  2. سپس مدل تهیه شده به لابراتوار فرستاده می‌شود تا الاینرهای مناسب و سفارشی برای فرد ساخته شوند.
  3. پس از آماده‌سازی پلاک مورد نظر، بیمار به مطب ارتودنسی مراجعه کرده و ارتودنتیست نحوه صحیح استفاده از الاینر شفاف را به او آموزش می‌دهد.

وضعیت خاص هر بیمار تعیین می‌کند که او به چند عدد بریس نامرئی در طول درمان نیاز دارد. به طور معمول، مجموعا ۲۰ تا ۳۰ الاینر برای دندان‌های بالا و پایین مورد نیاز است. متخصص ارتودنسی تعداد موردنیاز الاینرها را تعیین کرده و بیمار برای هر دو هفته از یک بریس استفاده می‌کند.

مراحل درمان ارتودنسی اینویزیلاین

نحوه استفاده از الاینرهای ارتودنسی نامرئی شفاف

روش دقیق و صحیح استفاده از الاینرهای را دندانپزشک به بیمار توضیح می‌دهد. به طور کلی فرد باید ۲۲ ساعت در شبانه روز الاینر را روی دندان‌های خود قرار دهد تا اطمینان حاصل شود که روند درمان به خوبی پیش می‌رود.

به عبارت دیگر شما تنها در زمان غذا خوردن، مسواک زدن و استفاده از نخ دندان مجاز هستید که قالب را از دهان خود خارج کنید. حتی در زمان خواب نیز الاینرها باید در دهان باقی بمانند.

هر الاینر تنها به مدت دو هفته باید استفاده شود و بعد از این مدت باید الاینر جدید را روی دندان‌های خود قرار دهید. برای بررسی وضعیت دندان‌ها، ارزیابی پیشرفت درمان و تغییر قالب‌های جدید هر ۴ تا ۶ هفته یکبار به دندانپزشک مراجعه نمایید.

 

ارتودنسی اینویزیلاین چه مدت طول می‌کشد؟

ارتودنسی اینویزیلاین کمک می‌کند دندان‌ها با سرعت بیشتری به سمت موقعیت و محل صحیح خود حرکت کنند. با این حال، طول دور درمان چه با روش اینویزیلاین دندان چه روش‌های دیگر ارتودنسی به پیچیدگی مشکل دندان‌ها بستگی دارد. اما به طور معمول، درمان با بریس‌های نامرئی در بازه ۶ تا ۱۴ ماه به اتمام می‌رسد. مدت دقیق اینکه ارتودنسی چقدر طول می کشد را می توانید از متخصص ارتودنسی خود بپرسید.

 

مزایای اینویزیلاین

موارد زیر دلایلی است که به شما می‌گوید چرا باید از اینویزیلاین برای ارتودنسی دندان‌های خود استفاده کنید.

  • نامرئی بودن و حفظ زیبایی دهان و دندان
  • حرکت دقیق و مرتب‌تر دندان‌ها نسبت به ارتودنسی سنتی
  • نظافت آسان بریس‌ها و مراقبت بسیار راحت
  • عدم ایجاد مشکل در صحبت کردن
  • عدم ایجاد اختلال در غذا خوردن
  • راحتی در رعایت بهداشت دهان و دندان
  • عدم آسیب به لثه و بافت‌های نرم دهان در مقایسه با ارتودنسی فلزی
  • راحتی استفاده و متحرک بودن

نحوه استفاده از الاینرهای ارتودنسی نامرئی

معایب اینویزیلاین

با وجود مزایای بی‌نظیری که این روش درمانی دارد، ممکن است برخی معایب نیز وجود داشته باشد که شامل موارد زیر است:

  • حساسیت در برابر گرما به دلیل جنس پلاستیکی الاینرها
  • عدم کاربرد در مورد ناهنجاری‌های پیچیده فک و بهم ریختگی شدید دندان‌ها
  • هزینه بالاتر اینویزیلاین دندان نسبت به روش‌های دیگر ارتودنسی
  • نیاز به تعویض قالب‌ها در حدود هر دو هفته یکبار
  • وابستگی نتیجه درمان به همکاری بیمار با ارتودنتیست (در صورت عدم توجه به توصیه‌های متخصص، فرآیند درمان طولانی‌تر خواهد شد)
  • احتمال آسیب رساندن به الاینر شفاف در هنگام خروج از دهان
  • تغییر رنگ قالب‌ها در صورت نظافت نامناسب و نادرست
  • نیاز به خارج کردن پلاک‌ها در هنگام خوردن غذا

 

مراقبت‌ از ارتودنسی اینویزیلاین

مراقبت از الاینرهای شفاف اینویزیلاین امری بسیار مهم است و در طول درمان باید دقت کنید که چه کارهایی را نباید انجام دهید. این نکات را به عنوان راهنمای مراقبت های ارتودنسی در نظر بگیرید.

  • هنگام استفاده از الاینرها، از خوردن و آشامیدن مخصوصا مایعات رنگی خودداری کنید، زیرا باعث رنگ‌ گرفتن الاینرها می‌شوند.
  • از خمیر دندان و مسواک برای تمیز کردن الاینرها استفاده نکنید، این کار الاینرها را خراشیده و باکتری‌ها فرصت رشد خواهند داشت.
  • هرگاه الاینرهایتان را از دهان بیرون آوردید، بلافاصله آن‌ها را بشویید تا بزاق دهان روی آن‌ها باقی نمانده و خشک نشوند.
  • برای شستشوی الاینرها از مواد شوینده آنتی باکتریال مخصوص استفاده کنید. این راه مناسبی برای از بین بردن باکتری‌ها و پلاک از روی بریس‌ها می‌باشد.
  • بعد از شستشو، الاینرها را در محلول مخصوص دندان‌های مصنوعی یا یک محصول مورد تایید برای اینویزیلاین ارتودنسی قرار دهید. قبل از قرار دادن الاینر درون جای خود، حتما آن‌ها را بشویید.
  • قبل و بعد از استفاده از الاینرها حتما مسواک بزنید. ذرات غذایی مانده بین دندان‌های روی الاینرها خراش ایجاد می‌کند.

نحوه مراقبت از دندان ها در ارتودنسی اینویزیلاین

قیمت اینویزیلاین چقدر است؟

بطور کلی، هزینه نهایی درمان اینویزیلاین دندان به عوامل متعددی وابسته است. عواملی چون تعداد الاینر مورد نیاز، نوع اینویزیلاین، سن و شرایط بیمار، نوع و شدت ناهنجاری، موقعیت و مکان مطب ارتودنسی، پوشش بیمه درمانی، تجربه ارتودنتیست و غیره می‌توانند روی قیمت اینویزیلاین و هزینه درمان ارتودنسی تاثیر بگذارند.

بدون بررسی وضعیت بیمار، امکان تعیین دقیق هزینه و قیمت اینویزیلاین وجود ندارد. با این حال، می‌توان اظهار کرد که به دلیل تولید الاینرهای شفاف به صورت شخصی ‌سازی شده در لابراتوار، قیمت ارتودنسی به این روش معمولا بیشتر از سایر روش‌های ارتودنسی دندان است.

 

آیا درمان با الاینر شفاف ارتودنسی دردناک است؟

با توجه به اینکه در درمان اینویزیلاین به طور دوره‌ای باید الاینرها را تغییر داد و سایز هر الاینر متفاوت است، برخی افراد در آغاز هر مرحله جدید از درمان، زمانی که از یک الاینر جدید استفاده می‌کنند، ممکن است به صورت موقتی اندکی احساس ناراحتی داشته باشند.

این میزان درد و احساس ناخوشایند طبیعی است و معمولا با احساسی شبیه به فشار همراه است. این نشان می‌دهد که الاینرها عملکرد صحیحی دارند و دندان‌ها را به تدریج جابجا می‌کنند تا شما به نتیجه نهایی و دلخواه برسید. این ناراحتی معمولا به مدت چند روز ادامه دارد اما در نهایت داشتن دندان‌هایی مرتب و زیبا بهترین انگیزه برای تحمل درد ارتودنسی است. در صورتی که درد و فشار بسیار شدید غیر قابل تحمل است حتما به دندانپزشک خود اطلاع دهید.

 

کلام آخر

در این مقاله به معرفی و بررسی دقیق روش ارتودنسی اینویزیلاین و کاربرد آن برای رفع ناهنجاری‌های فک و دندان‌ها پرداختیم. همانطور که اشاره شد انتخاب این روش درمانی برای هر بیمار به ارزیابی دقیق وضعیت دندان‌ها، ترجیح بیمار و تشخیص متخصص ارتودنسی نیاز دارد.

لازم به ذکر است اینویزیلاین دندان اگرچه در مقایسه با سایر روش‌های ارتودنسی گران‌تر و پر هزینه‌تر است اما با در نظر گرفتن مزایایی که دارد روشی مناسب برای افرادی است که ترجیح می‌دهند دستگاه ارتودنسی در دهان‌شان قابل مشاهده نبوده و در مواقع ضروری آن را از خارج کنند.

۵/۵ - (۱ امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *