آشنایی با باند ارتودنسی و انواع روش های باندینگ در ارتودنسی

باند ارتودنسی و انواع روش‌های باندینگ در ارتودنسی

باندینگ ارتودنسی به روشی گفته می‌شود که در طی آن، بریس‌ها روی دندان‌ها چسبانده می‌شوند. باند ارتودنسی وسیله‌ای از جنس فلز یا مواد دیگر است که متناسب با تشخیص دندانپزشک، به دو روش مستقیم یا غیرمستقیم روی دندان نصب می‌شوند. برای آشنایی با باند ارتودنسی و انواع روش‌های باندینگ ارتودنسی، در ادامه با ما همراه باشید.

 

باند در ارتودنسی چیست؟

باند ارتودنسی برای کمک به استحکام دندان ها در زمان ارتودنسی نصب می شود.

وسایل ارتودنسی شامل انواع بریس، کش ارتودنسی، براکت ارتودنسی، نگهدارنده ارتودنسی، سیم، هوک و … هستند که یکی از مهم ترین آن‌ها، باند ارتودنسی است. باند ارتودنسی یا باند ارتودنتیکس، یک قطعه کوچک است که به دندان‌ها متصل می‌شود. باندهای ارتودنسی معمولا از فلز ساخته شده و برای اتصال براکت‌ها به دندان‌ها نیز استفاده می‌شوند. این باند به طور معمول بر روی دندان‌ها قرار می‌گیرد و به وسیله یک چسب مخصوص به دندان چسبانده می‌شود. این وسیله یک پایه مسطح دارد که برای نگه‌داشتن بخش‌هایی از بریس استفاده می‌شود. باند ارتودنسی به دندانپزشک کمک می‌کند تا دندان‌ها را به طور صحیح تنظیم کند و نتایج بهتری در ارتودنسی به دست آورد.

 

باندینگ ارتودنسی چیست؟

باندینگ ارتودنسی به روش چسباندن بریس روی دندان گفته می شود

باندینگ یکی از مراحل ارتودنسی است که در آن نوارهای کوچکی به نام باند ارتودنسی بر روی دندان‌ها قرار می‌گیرند. همچنین به روش چسباندن بریس‌ها روی دندان نیز باندینگ ارتودنسی گفته می‌شود. باندینگ سبب پایداری و استحکام بیشتر دندان‌ها می‌شود؛ به این صورت که بریس‌ها را در موقعیت درست قرار می‌دهد و از حرکت ناخواسته آن‌ها جلوگیری می‌کند. همچنین، باندینگ به دندانپزشک کمک می‌کند تا دندان‌ها را به بهترین شیوه و در جهت مناسب تنظیم کند.

 

انواع روش‌های باندینگ ارتودنسی

باندینگ ارتودنسی با روش های مختلفی انجام می شود.

در ارتودنسی، باندینگ به روش‌های مختلفی انجام می‌شود که به طور عمده شامل روش مستقیم و غیرمستقیم می‌شود. در ادامه مهم‌ترین روش‌های باندینگ ارتودنسی را توضیح می‌دهیم:

۱. باندینگ مستقیم

در روش باندینگ مستقیم، براکت‌ها مستقیما و به صورت جداگانه بر روی تک تک دندان‌ها قرار می‌گیرد. ابتدا دندان‌ها پاکسازی می‌شوند و سپس یک لایه از چسب مخصوص بر روی دندان قرار می‌گیرد. سپس باند به دندان چسبانده می‌شود و با استفاده از نور خاصی تثبیت می‌شود. در باندینگ مستقیم نسبت به روش غیرمستقیم، زمان بیشتری برای چسباندن تک تک براکت‌ها روی دندان‌ها نیاز است. اما باید توجه داشت که در این روش، باندینگ با دقت بهتری انجام می‌شود.

مراحل باندینگ مستقیم به شکل زیر است:

  1. ابتدا با استفاده از تجهیزات دندانپزشکی مناسب، کار پاکسازی و خشک کردن دندان‌ها انجام می‌شود.
  2. سپس یک لایه از چسب مخصوص ارتودنسی روی دندان‌ها قرار می‌گیرد.
  3. در مرحله بعد، باند یا براکت روی دندان قرار می‌گیرد. سپس این چسب با استفاده از نور خاصی روی دندان چسبانده می‌شود.
  4. پس از تثبیت باند، سیم به براکت متصل می‌شود و بسته به نیازهای هر بیمار و تشخیص دندانپزشک تنظیم می‌شود.

۲. باندینگ غیرمستقیم

در روش باندینگ غیرمستقیم، ابتدا باند بر روی یک مدل (معمولا گچی) از دندان‌ها قرار می‌گیرد و سپس به وسیله یک چسب مخصوص به دندان چسبانده می‌شود. تفاوت این روش با روش غیرمستقیم، استفاده از مدل دندان هاست. مزیت روش غیرمستقیم این است که زمان لازم برای چسباندن براکت‌ها بر روی دندان‌ها، کاهش می‌یابد.

مراحل باندینگ غیرمستقیم به صورت زیر انجام می‌شود:

  1. ابتدا دندانپزشک با استفاده از وسایل مناسب، دندان‌ها را تمیز می‌کند و سپس آن‌ها را خشک می‌کند.
  2. در این مرحله باند روی مدل دندان‌ها قرار داده می‌شود و سپس باند با استفاده از چسب مخصوص ارتودنسی، بر روی آن چسبانده می‌شود.
  3. در مرحله بعد مشابه با روش مستقیم، باند به مدل دندان چسبانده می‌شود و با استفاده از نور خاصی روی مدل دندان تثبیت می‌شود.
  4. پس از تثبیت باند، باید آن را از مدل جدا و به دندان‌های فرد منتقل کرد.
  5. در مرحله بعد نیز سیم به براکت وصل می‌شود و متناسب با تشخیص دندانپزشک در جهت مناسب تنظیم می‌شود.

۳. باندینگ انتخابی

در روش باندینگ انتخابی، فقط برخی از دندان‌ها (مانند دندان‌های مولر) باندینگ می‌شوند. این روش معمولا در مواردی استفاده می‌شود که نیاز به تنظیم دندان‌های خاصی وجود دارد و باندینگ همه دندان‌ها مدنظر نیست.

به طور کلی انتخاب روش باندینگ، بستگی به شرایط خاص هر بیمار دارد. دندانپزشک متناسب با نیاز هر فرد، روش مناسب او را انتخاب و اجرا می‌کند.

 

دی باندینگ چیست؟

دی باندینگ ارتودنسی به مرحله‌ای اشاره دارد که در آن باند‌ها و براکت‌ها از روی دندان‌ها جدا می‌شوند. این مرحله معمولا پس از تکمیل درمان ارتودنسی و دست‌یابی به هدف درمانی انجام می‌شود. این فرآیند معمولا سریع انجام می‌شود و دردناک نیست.

مراحل دیباندینگ به صورت زیر انجام می‌شوند:

  1. جداسازی باندها: دندانپزشک پس از اطمینان از تنظیم درست دندان‌ها در محل مناسب، با استفاده از ابزارهای خاص، باند‌ها را بر روی دندان‌ها جدا می‌کند.
  2. جدا کردن سیم و براکت ها: در مرحله بعد، سیم از براکت‌ها جدا می‌شوند. این کار می‌تواند با استفاده از ابزارهای خاصی مانند پنس ارتودنسی انجام شود.
  3. پاکسازی و تمیزکاری: پس از برداشت باند‌ها و سیم‌ها، دندان‌ها و سطوح اطراف آن‌ها پاکسازی و تمیزکاری می‌شوند تا باقیمانده‌های چسب ارتودنسی که ممکن است در طول درمان بر روی آن‌ها قرار گرفته باشد، جدا شوند.
  4. بررسی نهایی: پس از انجام دی باندینگ، معمولا دندانپزشک دندان‌ها را به طور کامل بررسی می‌کند. در این مرحله ممکن است دندانپزشک توصیه‌هایی برای مراقبت و نگهداری از دندان‌ها ارائه دهد. مثلا ممکن است از شما بخواهد برای حفظ موقعیت صحیح دندان‌ها از رتینر استفاده کنید.

 

مدت زمان انجام باندینگ و دی باندینگ ارتودنسی چقدر است؟

مدت انجام باندینگ و دی باندینگ بر اساس شرایط بیمار متفاوت است.

معمولا انجام باندینگ، نسبت به دی باندینگ زمان بیشتری نیاز دارد، اما مدت زمان باندینگ و دی باندینگ ارتودنسی به موارد مختلفی بستگی دارد؛ مانند:

  1. پیچیدگی کار و شرایط فرد: مدت زمان باندینگ و دی باندینگ بسته به پیچیدگی شرایط و نیازهای درمانی هر بیمار متفاوت است. در صورتی که انجام ارتودنسی برای شما نیاز به دقت و کار بیشتری داشته باشد، ممکن است زمان بیشتری برای انجام باندینگ و دیباندینگ صرف شود.
  2. ۲. تعداد دندان‌ها: تعداد دندان‌هایی که باید باندینگ و دی باندینگ شوند نیز یکی از موارد تاثیرگذار در مدت زمان آن است. اگر تعداد دندان‌ها زیاد باشد، زمان بیشتری برای انجام این فرآیند لازم خواهد بود.
  3. تعداد جلسات: باندینگ و دی باندینگ معمولا در چند جلسه انجام می‌شود. این مراحل ممکن است بسته به شرایط بیمار و دندانپزشک، در طول چند هفته انجام شوند.

به طور تقریبی، مدت زمان باندینگ ارتودنسی معمولا بین ۱ تا ۲ ساعت طول می‌کشد و مدت زمان دیباندینگ ممکن است بین ۳۰ دقیقه تا ۱ ساعت باشد. اما این تخمین‌ها ممکن است بسته به شرایط و نیازهای هر بیمار کمتر یا بیشتر باشند. برای کسب اطلاعات دقیق درباره زمان انجام باندینگ و دی باندینگ می‌توانید با دندانپزشک خود مشورت کنید.

 

جمع بندی

در این مقاله توضیح دادیم که باند در ارتودنسی چیست و باندینگ با چه روش‌هایی انجام می‌شود. به طور کلی روند اجرای باندینگ، به بیمار و شرایط دندان‌های او بستگی دارد. مطب دکتر خدیوی در تهران، آماده ارائه خدمات باندینگ ارتودنسی با جدیدترین وسایل و به‌روزترین روش‌هاست. اگر قصد انجام ارتودنسی را دارید، می‌توانید با مراجعه به مطب دکتر علیرضا خدیوی، از شرایط انجام ارتودنسی برای دندان‌های خود اطمینان حاصل کنید.

۵/۵ - (۳ امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *