
پلاک نگه دارنده های پس از ارتودنسی:ثابت و متحرک
حفظ نتیجه به دست آمده مهمترین بخش درمانهای ارتودنسی است!
بعد از برداشته شدن دستگاههای فعال ارتودنسی، جهت تثبیت اصلاحات ایجاد شده در وضعیت دندانها، به بیمار پلاکهای ارتودنسی داده میشود. از آنجا که فرایند طبیعی تثبیت استخوان و بافتهای نرم اطراف دندانها تا چند ماه بعد از برداشتن بریسها ادامه دارد، لازم است که بیمار پلاکهای ارتودنسی (ریتینر) را دقیقاً مطابق دستور پزشک بپوشد. نپوشیدن پلاکهای ارتودنسی باعث حرکت ناخواسته دندانها شده، که این میتواند تجدید درمان را ضروری سازد.
معمولاً، در همان روزی که بریسها برداشته میشوند، برای تهیه پلاکهای ارتودنسی از دندانهایتان قالب گیری میشود. پس از آنکه دندانهایتان کاملاً تمیز شدند، یک سری عکس رادیولوژی دیگر از دندانهایتان گرفته و با استفاده از آنها قالب میگیریم، تا ببینیم بریسها چقدر تأثیر داشته و دندانهای عقلتان چقدر رشد داشتهاند. سپس، با شما در مورد پلاکهای ارتودنسیتان صحبت کرده و کار آمادهسازی آنها را شروع میکنیم.[/alert]
انواع پلاکها(نگه دارندهها)ی ارتودنسی
پلاکهای ارتودنسی متحرک
پلاک متحرک ارتودنسی، که خیلی بیشتر از نوع ثابت آن استفاده میشوند، شامل سیمها و گیرههایی هستند که در یک بدنه پلاستیکی نسبتاً ضخیم قرار گرفتهاند که سقف دهان را پوشانده یا در امتداد فاصله بین زبان و دندانهای پایین قرار میگیرد. گیرهها، دندانهای مورد نظر را محکم میگیرند تا پلاک ارتودنسی در جای خود ثابت بماند. سیم کمانی نگه دارنده ارتودنسی متحرک روی سطح جلویی دندانها قرار گرفته و با نگهداشتن دندانها همترازی آنها را حفظ میکند.
پلاکهای ارتودنسی شفاف
پلاکهای ارتودنسی نامرئی، دستگاههایی از جنس پلاستیک شکل گرفته در خلأ هستند که از روی قالب تهیه شده از دندانهایتان ساخته میشوند. این پلاکها، اگرچه کمی کمتر به چشم میآیند، اما عمر کوتاهتری نسبت به نوع متحرک دارند.
پلاکهای ارتودنسی ثابت
به پلاکهای ثابت، پلاکهای «متصل» یا «دائمی» نیز گفته میشود، و همانطور که تمامی این نامها نشان میدهند این دستگاهها مستقیماً به پشت دندانهای جلویی (3 دندان سمت راست و 3 دندان سمت چپ مرکز) متصل میشوند. پلاکهای ارتودنسی ثابت با دندانهای عقبی تماس نداشته یا آنها را در بر نمیگیرند زیرا در اینجا امکان استفاده از سیمی که بتواند تمام دندانها را پوشش دهد وجود ندارد. از این رو، ممکن است دندانهای عقبی در طول زمان حرکت کنند. همچنین، از آنجا که این پلاکها به دندانها چسبیدهاند، تنها یک متخصص دندانپزشکی میتواند آنها را بردارد.
عادات یا عارضههایی که استفاده از یک پلاک ارتودنسی قویتری را ضروریتر میسازند عبارتند از:
- تنفس از دهان
- به هم کوبیده یا ساییده شدن دندانها (پرکاری عضله)
- زبان زدن به دندانها، پایین بودن زبان یا غیرطبیعی بودن وضعیت قرارگیری زبان
- نواختن آلات موسیقی بادی
- مکیدن لبها
- جویدن پشت مداد یا خودکار
- جویدن ناخن
- وجود فاصله بین دندانها، پیش از درمان
- داشتن دندانهای شدیداً چرخیده
هدف ما این است که لبخند شما برای باقی عمرتان زیبا و سالم بماند. البته، همکاری شما برای رسیدن به این هدف بسیار ضروری است.
چگونگی مراقبت از پلاکها ارتودنسی
- پلاکهای ارتودنسی از یک ماده ترموپلاستیک ساخته میشوند که به گرما حساس است، بنابراین باید از وسایل گرم کننده، ماشینهای ظرفشویی، داشبورد ماشین یا هر جایی که دمای آن از 46 درجه سانتیگراد بالاتر میرود دور نگه داشته شوند.
- پلاکهای ارتودنسی، هنگامی که در دهان بیمار قرار ندارند، میبایست در یک جعبه مناسب نگهداری شوند.
- پلاکها را از حیوانات خانگی دور نگه دارید زیر این حیوانات دوست دارند آنها را بجوند.
- آنها را، قبل از قرار دادن در دهان و بعد از خارج کردن از دهان، تمیز کنید. از آنجا که ماده استفاده شده برای ساخت پلاکها کمی متخلخل است، آنها معمولاً جرم میگیرند. ساییدن آنها با مسواک و خمیردندان یا یک صابون مایع ملایم جرمها را رفع خواهد کرد. استفاده از یک محلول تمیز کننده دندان مصنوعی مانند Efferdent نیز به برطرف کردن جرمها کمک میکند. حتماً بعد از تمیز کردن پلاک ارتودنسی آن را به خوبی آب بکشید تا باقیمانده مواد پاک کننده از آن خارج شوند.
از آنجا که پلاکهای ارتودنسی به مدت چند سال استفاده میشوند، میبایست هر چند وقت یک بار آنها را تعویض کرد. طبق قرارداد درمانی اولیهتان، شما بعد از برداشتن بریسها یک سری نگهدارنده بعد از ارتودنسی (پلاک ارتودنسی) دریافت خواهید کرد. اگر پلاکها به دلیل سهلانگاری خراب یا گم شوند، هزینه پلاک جدید از شما دریافت میشود. اگر پلاکها شل شده یا شکستند، فوراً با ما تماس بگیرید.
بیمار میبایست انجام اقدامات مناسب برای حفظ بهداشت دهان و دندان، شامل مسواک زدن کامل و استفاده از تکنیکهای کشیدن نخ دندان، را در خانه نیز برای مراقبت از ارتودنسی ثابت ادامه دهد. همچنین او باید هر شش ماه یک بار برای تمیز کردن دندانها و معاینات دندانپزشکی به دندانپزشک خود مراجعه کند.
تا چه مدت از باید پلاکهای ارتودنسی استفاده کرد؟
استفاده کنندگان از پلاکهای ارتودنسی تا حدود یک سال تحت نظر پزشک خود خواهند بود. در طول این مدت، پزشک در مورد استفاده تمام وقت یا پاره وقت پلاکها بیمار را راهنمایی کرده و علاوه بر مانیتور کردن ثبات دندانها، در صورت نیاز، رشد و توسعه دندانهای عقل را نیز مانیتور میکند.
ارسال نظر
جدیدترین مقالات
بهترین متخصص ارتودنسی در میرداماد کیست؟
ارتودنسی سرامیکی چیست؟مزایا و معایب+هزینه+نحوه نگهداری
ارتودنسی به روش دیمون؛ مزایا و هزینه
ارتودنسی پیشگیرانه چیست و چرا باید آن را جدی گرفت؟
ارتودنسی رنگی چیست و چگونه بهترین رنگ را برای ارتودنسی انتخاب کنیم؟
ارتودنسی لینگوال چیست؟
همه چیز درباره ارتودنسی دندان (0 تا 100 فرآیند درمان ارتودنسی)
ارتودنسی ثابت؛ انواع، مزایا و معایب و هزینه ارتودنسی ثابت