برخی از کودکان و نوزادان عادت به مکیدن انگشت های دست خود دارند؛ دلایل زیادی هم برای توجیه این عادت وجود دارد. برای مثال کودک ممکن است با مکیدن انگشت شست خود به دنبال تسکین دادن خود و یا کاهش اضطرابش باشد. این عادت در میان همه کودکان عادی است اما از یک سنی به بعد دیگر عادی نیست و می تواند باعث بروز مشکلات ارتودنسی در کودکان شوند.
در این مقاله معایب و علت انگشت خوردن کودک را توضیح میدهیم و بررسی می کنیم که مکیدن انگشت نوزاد نشانه چیست. چنانچه فرزند شما بعد از 4 سالگی هنوز انگشتان خود را میمکد حتما این مقاله را بخوانید.
مکیدن بیش از حد انگشت در کودکان مضر است؟
شکی در این موضوع نیست که مکیدن انگشت شست و همچنین مکیدن بیش از حد شیشه شیر توسط کودکان بالاتر از 4 سال باعث بروز مشکلات و ناهنجاری های ارتودنسی می شود. مهم ترین عارضه ناشی از این عادت نامناسب، تداخل در جوانه زدن و در آمدن دندان های دائمی کودک است.
اگر کودک به کررات یا بیشترِ طولِ روز را مشغول مکیدن باشد دندان ها به صورت غیر طبیعی و کج از لثه در می آیند. همین موضوع باعث بروز مشکلات اکتسابی رشد فک نیز خواهد شد، زیرا فک ها در دوران کودکی در حال رشد و توسعه هستند و اگر با فشار انگشت یا عوامل دیگر روبرو شوند به درستی رشد نمی کنند.
مکیدن انگشت نوزاد نشانه چیست؟
خوردن دست توسط کودک یا نوزاد، دلایل زیادی دارد ، نکته مهم این است که مکیدن انگشت در نوزادان به طور کلی نشانهای از یک مشکل جدی نیست و معمولاً به عنوان یک رفتار طبیعی در طول رشد و بزرگ شدن کودک میباشد.
با این حال، اگر شاهد انگشت خوردن کودک پنج ساله، شش ساله یا هفت ساله خود هستید و این رفتار به میزان زیادی و به صورت مداوم ادامه داشته باشد، داشتن مشاوره با یک پزشک متخصص میتواند موثر باشد.
- نیاز به تسکین: اکثر کودکان و نوزادان برای اینکه احساس تسکین و آرامش پیدا کنند، انگشت دست خود را میمکند. این عمل معمولاً باعث ایجاد احساس امنیت در نوزاد میشود و به عنوان یک مکانیسم طبیعی برای کاهش استرس و اضطراب موقتی استفاده میشود.
- رشد دندانها: هنگامی که دندانهای نوزاد شروع به رشد میکنند و زیر لثه قرار میگیرند، ممکن است احساس تهیکه و درد در لثه ایجاد شود. مکیدن انگشت نیز میتواند برای کاهش این درد و تسکین از آنها استفاده شود.
- کاوش و کشف: نوزادان جهان اطراف خود را کاوش میکنند و از طریق مکیدن انگشتهای خود، اطرافیان خود را بشناسند. این یک فرآیند طبیعی است که به کودک کمک میکند با محیط اطراف آشنا شود.
- احساس گرسنگی: مکیدن انگشت ممکن است به عنوان یک نشانهای از گرسنگی نوزاد نیز باشد، زمانی که نوزاد گرسنه است، ممکن است به این روش اطلاع دهد که نیاز به تغذیه دارد.
عوارض ارتودنسی ناشی از میکدن دندان کودک کدامند؟
مکیدن انگشت شست می تواند تأثیرات منفی زیادی بر روی دندان کودک شما بگذارد. این عادت نامناسب باعث ایجاد فشار مکرر روی دندانها، فک و سقف دهان می شود و ممکن است باعث بروز مشکلات ارتودنسی زیر شود:
- اوربایت: جلو بودن بیش از حد فک بالا نسبت به فک پایین
- اوپن بایت: وجود فاصله بین دندان های جلو حین بسته شدن دهان
- کوچک شدن راه های هوایی ، که باعث تغییر در الگوهای تنفس و باعث اختلال در خواب می شود.
- ایجاد تغییراتی در شکل فک یا صورت و همچنین تاثیر بر ترازبندی دندان ها.
- بروز مشکلات گفتاری و مشکل در ادای کلمات و حروف
- حساس شدن سقف دهان
- مشکل در بلعیدن مواد غذایی یا اختلال در رفلاکس بلع
- کج شدن دندان ها
رفع عوارض ناشی از انگشت خوردن کودک
همه والدینی که فکر میکنند فرزند یا فرزندانشان با عادت نادرست مکیدن انگشت شست مواجهند باید فرزند خود را به نزد یک متخصص ارتونسی خوب ببرند. یک متخصص ارتودنسی ابتدا دهان و دندان و ساختار فک کودک شما را بررسی و ارزیابی میکند و سپس متناسب با مشکل ایجاد شده از یکی از روش های زیر اقدام به اصلاح و درمان مشکلات پیش آمده می کند:
- ارتودنسی ثابت (بریس معمولی، بریس لینگوال، بریس دیمونف بریس سرامیکی)
- ارتودنسی نامرئی (انواع اینویزیلاین ها و پلاک های شفاف ارتودنسی)
- ارتودنسی متحرک ( ارتودنسی با بریس های متحرک که قابل جا گذاری در دهان و درآوردن را دارد)
چگونه علت مکیدن انگشت نوزاد و کود را برطرف کنیم؟
اگر مکیدن انگشت نوزاد، قبل از روییدن دندانهای دائمی در حدود شش سالگی متوقف شود، بیشتر این مشکلات به خودی خود برطرف می شوند یا اصلاً هیچ مشکلی ایجاد نخواهند کرد. با این حال، در این مقاله ما چند ترفند برای کمک به جلوگیری از مشکلات طولانی مدت ارتودنسی ناشی از این عادت برای شما آماده کرده ایم:
- کودک خود را با روش های مسالمت آمیز تشویق کنید که انگشت خود را در دهانش قرار ندهد. برای ترک این عادت به او تشویقی دهید.
- اغلب اوقات زمانی که کودک مشغول مکیدن انگشت یا شیشه شیرش است نیاز به محبت، امنیت و آرامش بیشری دارد. شما می توانید این آرامش را برای او تامین کنید. برای مثال او را در آغوش بکشید و یا اینکه به او یک پتوی نرم بدهید یا یک خوراکی خوشمزه که او دوست دارد را برایش تهیه کنید.
- اگر کودک شما چموش است و تمایلی به ترک عادت خود ندارد سعی کنید روزانه یک بار دور انگشت او را باندپیچی کنید یا آن را چسپ بزنید.
- اگر در طول شب فرزندتان انگشتان خود را میمکد حتما انگشتش را از دهانش در بیاورید.
- اگر به هیچ ترفندی نمیتوانید عادت کودکتان را ترک کنید او را به مطب یک متخصص ارتودنسی دندان ببرید تا این متخصص به شما کمک کند.
ترک عادت انگشت خوردن با مراجعه به متخصص
علت انگشت خوردن کودک و رفع آن، یک مشکل شایع برای اکثر کودکان و نوزادان است و خب یک عادت طبیعی است. اگر فرزند شما بعد از چهار سالگی عادت مکیدن انگشت شست خود را بطور طبیعی متوقف نکرده است، می تواند آسیب طولانی مدت به دندان ها و دهان خود وارد کند. اگر مکیدن انگشت نوزاد، هنوز متوقف نشده، صحبت با دندانپزشک یا یک متخصص ارتودنسی میتواند به شما کمک کند هم عادت فرزندتان را ترک کنید و هم از بروز مشکلات ارتودنسی هزینه بر که ممکن است شما را در آنده تحت فشار قرار دهد پیشگیری کنید.