
ارتودنسی متحرک چیست و مناسب چه افرادی است؟
با وجود پیشرفت های اخیر در درمان های ارتودنسی دندان، شاهد روی کار آمدن دستگاه های متحرکی هستیم که با نام پلاک ارتودنسی یا قالب ارتودنسی شناخته می شوند که شناخته شده ترین آن ها اینویزیلاین است. این تکنولوژی به قدری مورد استقبال قرار گرفته که در حال حاظر ده ها برند و کمپانی مختلف برای اصلاح نامنظمی های جزئی تا متوسط اقدام به ساخت پلاک ارتودنسی متحرک تحت برند خود کرده اند. آنچه در این مقاله می خوانید اطلاعات کاملی درباره این روش ارتودنسی و کاربرد آن در درمان نامرتبی دندان ها است.
ارتودنسی متحرک چیست؟
متخصصان ارتودنسی برای اینکه بتوانند ناهنجاری های فکی و نامرتبی های دندانی را برطرف کنند از دستگاه هاه و تجهیزات خاصی استفاده می کنند. بدون وجود و استفاده از این دستگاه ها مشکلات ارتودنسی تقریبا قابل درمان یا اصلاح نیستند.
متخصصان معمولا این دستگاه ها را دسته بندی کرده اند و در دو گروه ثابت و متحرک قرار داده اند. آن ها یک سری دستگاه دارند که به دندان های بیماران متصل می کنند و تا زمان اصلاح نامنظمی های دندانی این دستگاه ها را بر نمی دارند. به استفاده از این دستگاه ها که از ابتدا تا انتهای درمان به دندان های بیمار متصل هستند و بیمار اجازه ندارد آن ها را بردارد ارتودنسی ثابت گفته می شود.

یک سری دیگر تجهیزات درمانی در ارتودنسی وجود دارند که برعکس دستگاه های ثابت، کاملا متحرک هستند و بیماران می توانند هر وقت که بخواهند آن ها را بردارند و دوباره خودشان روی دندان ها قرار دهند. به استفاده از این دستگاه ها نیز ارتودنسی متحرک گفته می شود.

دستگاه های متحرک چه مشکلاتی را برطرف می کنند؟
دستگاه هایی که ما آن ها را در گروه ارتودنسی متحرک قرار می دهیم زیاد هستند و هر کدام کاربرد خاصی دارند. اما ما بر اساس نوع کاربردی که دارند، تمام دستگاه های متحرک را در یکی از این 3 دسته قرار میدهیم:
دستگاه های پیشگیرانه
گروه بزرگی از دستگاه های ارتودنسی متحرک در این دسته قرار دارند و اصولاً برای پیشگیری یا بدتر شدن یک ناهنجاری دندانی و فکی کاربرد دارند. مثلا ما یک سری دستگاه داریم که اصطلاحا عادت شکن هستند و برای ترک عاداتی مثل مکیدن انگشت ها توسط کودکان استفاده می شوند.

همچنین دستگاه هایی که برای اتساع یا وسیع کردن کام دهان استفاده می شوند نیز نوعی از این دستگاه ها هستند. این دستگاه ها را قبل از اینکه بخواهیم هرگونه درمان ارتودنسی را آغاز کنیم استفاده می کنیم.
تجهیزات درمانی و اصلاحی
اگر موفق به پیشگیری از بروز مشکلات ارتودنسی در کودکان نشده باشیم لاجرم میبایست درمان به منظور اصلاح را آغاز کنیم. برای این منظور ما یک سری دستگاه متحرک داریم که قاردند طیف وسیعی از مشکلات ارتودنسی را برطرف کنند.
برخی از مهمترین دستگاه های ارتودنسی متحرک که در مرحله درمان و اصلاح استفاده می شوند با نام الاینر یا تراز کننده شفاف ارتودنسی شناخته می شوند. این ها پلاک های شفافی هستند که به صورت اختصاصی برای هر شخص ساخته می شوند. به این پلاک ها ارتودنسی نامرئی نیز گفته می شود.
دستگاه های تثبیت کننده درمان ارتودنسی
یک سری دستگاه دیگر نیز داریم که پس از منظم شدن دندان ها و فک ها کاربرد دارند. این ها دستگاه هایی هستند که اصطلاحا تثبیت کننده درمان ارتودنسی هستند. وظیفه آن ها کمک به صاف ماندن دندان ها و ممانعت از بازگشت ارتودنسی است.
به این دستگاه های ارتودنسی متحرک، اصطلاحاً ریتینر یا نگهدارنده گفته می شود و ممکن است از چند ماه تا چند سال بعد از ارتودنسی نیاز باشد استفاده شوند.
چه افرادی نباید ارتودنسی متحرک انجام دهند؟
اصولا دستگاه های متحرکی که برای درمان ناهنجاری های فکی و دندانی استفاده می شود قدرت مانور و اصلاح زیادی ندارند (منظورمان پلاک های متحرک است). یعنی اگر شما شخصی هستید که مشکلات پیچیده فکی دارید و یا دندان هایتان به شدت نامنظم است ارتودنسی متحرک به شما توصیه نمی شود.
اما اگر مشکلات جزئی تا متوسط دارید دستگاه های متحرک می توانند گزینه مناسب و کم هزینه تری برای درمان شما باشد.
مزایای استفاده از ارتودنسی متحرک
- برای فک بالا و فک پایین و یا برای هر دو فک قابل استفاده است.
- پلاک آن را میتوان هنکان غذا خوردن و مسواک زدن از دهان خارج کرد.
- کمتر به دندان آسیب میرساند و بیماری های لثه را کاهش میدهد.
- چون سقف دهان را پوشش میدهد انکوریج بهتری میدهد.
- تنظیم پلاک آن راحت و آسان است.
- در اختلالات جزئی دندان گزینه بهتری است.
طول دوره ی درمان
به طور کلی این درمان کمتر از ارتودنسی ثابت زمان میبرد، اما مدت زمان دقیق آن با توجه به میزان اختلالات دندان توسط متخصص ارتودنسی تعیین میشود. مدت زمانی که برای طول درمان بیمار لازم است در جلسه اول توسط ارتودنتیست تخمین زده میشود. در بسیاری از موارد زمانی که بیمار طول درمان ارتودنسی ثابت را با موفقیت گذرانده باشد برای ثابت ماندن دندانها متخصص ارتودنسی برای آنها ارتودنسی متحرک را توصیه میکند.

تجربه درمان به وسیله ی ارتودنسی متحرک چگونه است؟
در این روش ممکن است به مدت زمان 3 الی 5 روز تا قبل از عادت کردن دهان و دندان آزاردهنده باشد و احساس درد کنید. استفاده از قرصهای مسکن میتواند در کاهش درد موثر باشد.
هزینه ارتودنسی متحرک چقدر است؟
بسته به اینکه از چه نوع دستگاهی با چه جنس و برندی برای درمان شما استفاده می شود، هزینه ارتودنسی متحرک متغییر است. اما به صورت حدود از 5 میلیون تومان شروع می شود. برای برآورد دقیق هزینه این نوع ارتودنسی حتما باید به یک متخصص ارتودنسی مراجعه کرده و تحت ارزیابی قرار بگیرید.
اصول مراقبت از پلاک های متحرک
- بیمار باید روش قرار دادن دستگاه آن را به خوبی یاد بگیرد.
- تنظیم دستگاه فقط باید توسط ارتودنتیست صورت بگیرد تا نتیجه مطلوب حاصل شود.
- خوردن خوراکیهای سفت و شیرین ممنوع است چراکه به پلاک آسیب میرسانند و باعث زرد شدن دندان ها و پوسیدگی آن میشود.
- پلاک باید حداقل دوبار در روز تمیز شود و میتوان جرم آن را با مسواکی نرم و خمیردندان مناسب از بین برد.
- دستگاه را با استفاده از آب داغ نشویید زیرا باعث ذوب پلاستیک آن میشود.
- با استفاده از محلول شستشو، هفته ای یکبار، دستگاه ارتودنسی را ضدعفونی کنید.
- پلاک را نباید با فشار کشید و جا انداخت چرا که باعث آسیب و درنهایت منجر به شکستن آن میشود.
نکات ضروری برای دستیابی به بهترین نتایج در ارتودنسی متحرک
- جلسات درمانی پیوسته و منظم
- رعایت بهداشت دهان و دندان
- استفاده منظم از دستگاه جز در موارد خاص
پرسش و پاسخ درباره دستگاه های متحرک
چنانچه مایل هستید از دکتر خدیوی متخصص ارتودنسی میرداماد در زمینه ارتودنسی متحرک سوالی بپرسید، می توانید در بخش طرح پرسش آن را مطرح کنید، تا دکتر به شما در اسرع وقت پاسخ دهند، و چنانچه می خواهید از ایشان نوبت آنلاین دریافت کنید روی لینک مشخص شده کلیک کنید.
ارسال نظر
جدیدترین مقالات
کش ارتودنسی دندان چگونه به صاف شدن دندان ها کمک می کند؟
آشنایی با مراحل ارتودنسی به ترتیب (سیر تا پیاز همه مراحل)
آشنایی با تاریخچه ارتودنسی دندان (از ابتدا تاکنون)
آیا ارتودنسی دندان پر شده امکان پذیر است؟
درمان دندان درد شبانه (9 راه برای کاهش درد دندان)
هزینه ارتودنسی دندان در سال ۱۴۰۱چقدر است و چگونه محاسبه می شود؟
درباره کشیدن دندان در ارتودنسی و هرچیزی که باید درباره آن بدانید
عوارض و مشکلات حین ارتودنسی ثابت چیست؟
داغترین هشتگ ها