
علت بوی بد دهان چیست؟ چرا دهان من بوی بدی میدهد؟
به بوی بد دهان در اصطلاح پزشکی هالیتوز یا هالیتوزیس گفته میشود. تقریبا 25 درصد افراد جامعه با این مشکل روبرو هستند. که اکثرا نشانه ای از بهداشت ضعیف دهان و دندان است. هالیتوز همواره مشکل بزرگی محسوب میشود و میتواند باعث بروز نگرانی، احساس شرم و اضطراب افراد در جامعه شود. خوشبختانه درمان این مشکل بسیار آسان است و میتوان خیلی زود آن را برطرف کرد. در این مقاله با علل، علایم و درمان بوی بد دهان بیشتر آشنا خواهید شد.
اطلاعاتی جالب درباره بوی بد دهان
- در تمام جهان از هر 4 نفر یک نفر بوی دهانش بسیار بد است
- شایعترین علت بهداشت ضعیف دهان و دندان است
- حفظ رطوبت و مرطوب بودن دهان باعث میشود که بوی دهان به شدت کاهش یابد
- بهترین روش برای درمان و تسکین این مشکل مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و تامین آب بدن است.
علت بوی بد دهان چیست؟
هالیتوزیس میتواند علل مختلفی داشته باشد اما مهمترین علل این بوی بد موارد زیر هستند:
- استعمال دخانیات: محصولات حاوی تنباکو به طورکلی بوی دهان را بسیار بد میکنند. علاوه بر این، چنین محصولاتی احتمالا ابتلا به بیماری لثه را افزایش می دهند که این خود باعث بدبو شدن دهان میشود.
- خوردن برخی از غذاها: خوردن برخی غذاها که حاوی پیاز و سیر هستند نیز می توانند باعث بوی بد دهان شوند.
- خشکی دهان: بزاق به طور طبیعی دهان را تمیز می کند. اگر دهان به دلیل یک بیماری خاص خشک شود، بوی بد دهان می تواند در مبتلا شکل بگیرید.
- بهداشت ضعیف دهان و دندان: اگر بهداشت دهان و دندان آنطور که باید رعایت نشود بر روی دندان ها پلاک شکل میگیرد. لایه های مخرب پلاک میتوانند به راحتی روی بد بو شدن دهان تاثیر بگذارند. بهداشت ضعیف دهان و دندان مخصوصا اگر تحت درمان ارتودنسی ثابت هستید میتواند بیشتر باعث بدبو شدن دهان شما شود.
- مصرف برخی داروها: برخی داروهای خاص می توانند تولید و ترشح بزاق را کاهش داده و بنابراین بوی دهان را تغییر دهند. افرادی که مکمل های ویتامین را با دوزهای زیاد مصرف می کنند نیز می توانند مستعد شوند.
- بیماری های مربوط به دهان، بینی و گلو: گاهی اوقات، سنگ های کوچک و پوشیده از باکتری می توانند در لوزه ها (در قسمت پشتی گلو) شکل گرفته و بو ایجاد کنند. شکل گیری عفونت و التهاب در بینی، گلو یا سینوس ها نیز می تواند باعث ایجاد هالیتوزیس شود.
- جسم خارجی: در صورتی که یک جسم کوچک خارجی در حفره بینی قرار گرفته باشد (بویژه در کودکان) ممکن است بوی دهان بد شود.
- بیماری ها: برخی از سرطان ها، نارسایی کبدی و سایر بیماری های متابولیکی می توانند در بو گفتن دهان نقش داشته باشند. بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) به دلیل بازگرداندن منظم اسیدهای معده به عقب می تواند باعث بوی بد دهان شود.
بوی بد دهان را چگونه از بین ببریم؟
بهترین روش برای کاهش و درمان هالیتوزیس، بهداشت دهان و دندان است. این امر باعث می شود از شکل گیری و ایجاد حفرات دندانی جلوگیری شود و احتمال ابتلا به بیماری لثه را نیز کاهش می دهد. توصیه می شود افراد برای معاینه و شستشوی تخصصی دندان ها دو بار در سال به دندانپزشک مراجعه کنند. دندانپزشک همچنین ممکن است برای درمان این وضعیت دهانشویه آنتی باکتریال یا یک ماده دیگر که همین کار را برای شما انجام میدهد تجویز و توصیه کند. از طرف دیگر ، اگر بیماری لثه وجود داشته باشد ، ممکن است تمیز کردن حرفه ای برای پاکسازی باکتری در فاصله بین لثه و دندان لازم باشد.
نکته:
(اگر تحت درمان ارتودنسی متحرک یا ارتودنسی ثابت هستید و بوی دهانتان بد است متخصص ارتودنسی به شما نوع دهان شویه یا خمیردندان را اعلام خواهد کرد.)
درمان خانگی بوی بد دهان
از آنجا که سهل انگاری در رسیدگی به بهداشت دهان و دندان مهمترین علت هالیتوزیس است لذا برای درمان خانگی بوی بد دهان در وهله اول تا آنجا که ممکن است وضعیت بهداشت خود را ارتقاء دهید.
سایر تغییرات سبک زندگی و داروهای خانگی برای درمان خانگی بوی بدن دهان عبارتند از:
- هر روز مسواک بزنید: ترجیحا بعد از اتمام هر وعده غذایی مسواک بزنید. اینکار را به مدت 2 دقیقه و2 بار در طول روز انجام دهید.
- نخ دندان بکشید: با مسواک زدن تا حد زیادی سطح دندان ها را تمیز میکنید اما میتوانید با نخ دندان کشیدن تمام ذرات غذایی به جای مانده در بین دندان ها را از دهان خارج کنید.
- اگر پروتز دندان دارید آن ها را تمیز کنید: اگر برای پر کردن جای خالی دندان جایگزین هایی مانند ایمپلنت دندان، پروتز دندان، بریج و پل دندان دارید حتما آن ها را با دقت تمیز کنید زیرا هیچ فرقی با دندان واقعی شما ندارند. اگر آن ها را تمیز نکنید به طور مشابه بوی دهان شما بد شده و دچار هالیتوزیس میشوید.
- تعویض مسواک: هر 2 یا 3 ماه یک بار سعی کنید مسواک خود را تعویض کنید.
- زبان خود را مسواک بزنید: زبان یکی از جاهایی است که باکتری های زیادی روی آن تجمع میکنند. هر بار که مسواک میزنید برای درمان بوی بد دهان حتما زبان خودتان را نیز مسواک بزنید.
- مانع از خشک شدن دهان خود شوید: کم آبی و خشک شدن دهان همانطور که ذکر شد از علل بدبو شدن دهان است. برای پیشگیری از این اتفاق سعی کنید به مقدار کافی آب بخورید. سیگار نکشید و الکل مصرف نکنید. مصرف شیرینی جات را نیز کاهش دهید.
- رژیم غذایی: از خوردن پیاز ، سیر و غذاهای پر ادویه خودداری کنید. همچنین غذاهای قندی با بوی بد دهان و بروز هالیتوزیس مرتبط هستند. مصرف قهوه و الکل را کاهش دهید.
چنانچه مایل هستید از دکتر در همین زمینه سوالی بپرسید، میتوانید در بخش طرح پرسش آن را مطرح کنید، تا دکتر به شما در اسرع وقت پاسخ دهند، و چنانچه میخواهید از ایشان نوبت آنلاین دریافت کنید روی لینک مشخص شده کلیک کنید.
ارسال نظر
جدیدترین مقالات
هزینه ارتودنسی دندان در سال ۱۴۰۱چقدر است و چگونه محاسبه می شود؟
همه چیز درباره ارتودنسی نامرئی
با همه مضرات و عوارض ارتودنسی دندان آشنا شوید
هر آنچه که والدین باید درباره ارتودنسی کودکان بدانند!
ارتودنسی بزرگسالان: بررسی مزایا، انواع و هزینه ارتودنسی در بزرگسالان
ارتودنسی ارزان بدون بیمه (معرفی روش های کاهش هزینه ارتودنسی)
درمان دندان درد شبانه (9 راه برای کاهش درد دندان)
کش ارتودنسی دندان چگونه به صاف شدن دندان ها کمک می کند؟
داغترین هشتگ ها