
ارتودنسی ثابت؛ انواع، مزایا و معایب و هزینه ارتودنسی ثابت
تقریبا بیشتر افرادی که نامنظمی دندانی و فکی دارند با روش ارتودنسی ثابت درمان می شوند. این روش ارتودنسی از قدیمی ترین و موفق ترین متدهای درمان شلوغی و نامنظمی های دندانی است که حتی این روزها هم کاربردی ترین روش ارتودنسی به شمار می رود. در این مقاله قصد داریم به طور کامل به بررسی تمام روش های ثابت در درمان های ارتودنسی بپردازیم.
ارتودنسی ثابت چیست؟
هرچند که ارتودنتیست ها دانش و مهارت کافی برای اصلاح نامنظمی های دندانی و ناهنجاری های فکی را دارند اما بدون دستگاه ها و تجهیزات ارتودنسی نمی توانند هیچ نوع درمانی انجام دهند.
تجهیزاتی که در درمان های ارتودنسی استفاده می شوند تنوع، سایز و اندازه و کاربردهای زیادی دارند. برخی از این دستگاه ها طوری طراحی شده اند که برای اصلاح مشکلات دندانی به دندان ها می شوند و تا زمانی که دندان ها صاف نشوند از روی دندان ها و از داخل دهان برداشته نمی شوند. این ها در واقع دستگاه های ثابت هستند و به استفاده از آن ها ارتودنسی ثابت گفته می شود.

از طرفی برخی دستگاه ها هستند که متحرک هستند به این معنی که متخصص آن ها را نصب می کند اما بیمار در برخی مواقع مثل زمانی که غذا می خورد یا مسواک می زند آن ها را بر میدارد؛ به این دستگاه ها نیز ارتودنسی متحرک گفته می شود.
🦷بیشتر بخوانید: ارتودنسی ثابت با ارتودنسی متحرک چه فرقی دارد؟
دستگاه های ثابت چه مشکلاتی را اصلاح و درمان می کنند؟
متخصص ارتودنسی بر اساس معیارهایی مثل نوع و شدت مشکل و ترجیح شما، از دستگاه های مناسب برای درمان و اصلاح مشکل دندانتان استفاده میکند. اگر مشکل عدم تراز دندان های شما جزئی باشد برای شما ارتودنسی متحرک با دستگاه های متحرک در نظر گرفته می شود. اما اگر مشکل تراز دندانتان شدید باشد، تنها راه درمان استفاده از دستگاه ها یا ارتودنسی ثابت است. شایع ترین مشکلاتی که با کمک این دستگاه ها درمان می شوند عبارتند از:

- وجود فاصله بسیار زیاد بین دندان ها؛
- کراودینگ و شلوغی دندان ها به دلیل کوچک بودن یکی از فک ها؛
- پیشروی شدید یکی از فک های بالا و پایین (مثلا یکی از فک ها بیش از اندازه از دیگری جلوتر است).
- کراس بایت؛
- و ….
انواع ارتودنسی ثابت
دستگاههایی که به اصطلاح ثابت هستند نیز تنوع زیادی دارند و هر کدام با یک نام خاص شناخته می شوند. مهمترین انواع ارتودنسی ثابت عبارتند از:
- ارتودنسی لینگوال؛
- ارتودنسی دیمون؛
- ارتودنسی فلزی معمولی؛
- ارتودنسی سرامیکی؛
- دستگاه های ارتودنسی فانکشنال ثابت؛
ارتودنسی فلزی مرسوم و عادی
پایه ای ترین دستگاه های ارتودنسی ثابت بریس های فلزی هستند. دندانپزشکان از اولین روزهایی که تصمیم گرفتند دندان های کج شده را صاف کنند از این بریس ها استفاده کردند. به همین دلیل به این دستگاه ها اصطلاحا بریس فلزی مرسوم یا سنتی می گویند. این بریس ها از 3 بخش اصلی زیر تشکیل شده اند:

- براکت: براکت ها قطعات کوچکی هستند که به سطح جلو یا عقب هر کدام از دندان ها متصل می شوند. ما این براکت ها را با کمک چسب و سیمان مخصوصی به دندان ها وصل می کنیم.
- سیم ارتودنسی: سیم های قوس داری که براکت های نصب شده روی سطوح دندان ها را به همدیگر متصل می کنند. متخصص ارتودنسی با کمک این سیم ها، فشار و نیروی مورد نیاز را به دندان ها وارد می کند تا در جهت مد نظر ما جابجا شده و در نهایت صاف شوند.
- بند: بندهای ارتودنسی به عنوان لنگر عمل می کنند. این بندها اولا بین دندان هایی که بسیار به هم نزدیک هستند فاصله ایجاد می کند و مانع ایجاد فشار روی دندان های دیگر می شود و ثانیا محلی برای اتصال سیم ارتودنسی هستند.
ارتودنسی سرامیکی
در این نوع درمان ما از براکت هایی شفافی از جنس سرامیک استفاده م یکنیم. این براکت ها هم رنگ دندان هستند و در دسته ارتودنسی نامرئی نیز قرار می گیرند؛ زیرا به سختی قابل تشخیص هستند. به دلیل نامرئی و شفاف بودن آن ها، بیشتر بزرگسالان تمایل دارند از این براکت ها جهت اصلاح مشکلات دندانی خود استفاده کنند.

ارتودنسی دیمون
از جدیدترین و موثرترین بریس های ارتودنسی ثابت می توان به بریس های دیمون یا خود تنظیم اشاره کرد. این بریس ها سازوکار جالبی دارند. هرچند که آن ها مشابه بریس فلزی و مرسوم هستند اما در نوع براکت ها به کار رفته تفاوت دارند. سیم قوس دار می تواند به راحتی و آزادانه بین این براکت ها حرکت کند. ما به این درمان، ارتودنسی دیمون یا ارتودنسی خودتنظیم می گوییم.

ارتودنسی لینگوال یا پشت دندانی
بریس های لینگوال دقیقا همان بریس های مرسوم هستند؛ البته یک تفاوت اساسی با بریس های معمولی دارند. ما بریس های معمولی را به جلوی دندان های شما متصل می کنیم یعنی بریس ها به راحتی توسط دیگران قابل مشاهده هستند. اما بریس های لینگوال اینگونه نیستند. دقیقا برعکس نمونه های سنتی، بریس لینگوال به پشت دندان وصل می شود. یعنی کسی نمی تواند آن ها را در دهان شما ببیند. از این لحاظ ما این دستگاه ها را در دسته ارتودنسی نامرئی قرار می دهیم. علاوه بر این، ما به درمان با بریس لینگوال، ارتودنسی لینگوال یا پشت دندانی می گوییم.

بهترین نوع ارتودنسی ثابت چیست؟
دقیقا نمیتوان به این سوال جواب داد؛ اینکه چه دستگاه هایی برای شما مناسب تر هستند علاوه بر شرایط خودتان به متخصص ارتودنتیست بستگی دارد. زیرا برای بررسی نوع مشکل و شدت آن ارزیابی تخصصی حضوری لازم است.
در برخی موارد متخصص حتی بدون گرفتن عکس با کمک اشعه ایکس نمی تواند عمق مشکل شما را تشخیص دهد. بنابراین برای اینکه بدانید کدام دستگاه ثابت برای شما مناسب است تنها باید به یک متخصص ارتودنسی خوب مراجعه کنید.
👇مطالب پیشنهادی برای مطالعه:
هزینه ارتودنسی ثابت چقدر است؟
بسته به اینکه از کدام دستگاه های ثابت برای اصلاح نامنظمی های دندانی شما استفاده شود هزینه ارتودنسی ثابت نیز متغییر خواهد بود. اما به صورت خلاصه هزینه درمان با این روش 4میلیون به بالا به ازای هر فک است. این مبلغ ممکن است به 15 میلیون به ازای هر فک و بیشتر نیز برسد.
مزایای ارتودنسی ثابت
- شدیدترین مشکلات دندان شما را در مدت زمان معقولی درمان می کند.
- نیازی به خارج کردن و گذاشتن دوباره آن نیست.
- به اصلاح طرح لبخند و زیباتر کردن آن به شدت کمک می کند.
- مانند ارتودنسی متحرک نیاز به مراجعه زیاد به کلینیک دندانپزشکی ندارد.
- برای هر سنی مناسب است.
- تنوع رنگ بسیار زیادی دارد.
- گفتار را بهبود میبخشد.
- و …
معایب ارتودنسی ثابت
- مسواک زدن و تمیز کردن دندان با وجود بخش های مختلف بریس دشوار است.
- امکان لکه دار شدن دندان ها وجود دارد.
- امکان وارد شدن آسیب از طرف سیم و براکت به لثه ها و بافت های دندان وجود دارد (البته این احتمال با کمک موم ارتودنسی قابل پیشگیری است).
- طول درمان آن زیاد است و می تواند تا 3 سال نیز ادامه داشته باشد.
بهترین متخصص ارتودنسی ثابت
اگر برای درمان مشکلات جزئی تا شدید عدم هماهنگی و عدم تراز دندان های خود به دنبال بهترین متخصص ارتودنسی ثابت و بهترین کلینیک ارتودنسی می گردید میتوانید روی دستان توانمند دکتر علیرضا خدیوی حساب کنید. ایشان صاحب یکی از بهترین کلینیک ها دندانپزشکی تهران و کادری مجرب و حرفه ای هستند که در شرایط ایده آل و با دلسوزی تمام مشکلات ارتودنسی شما را اصلاح میکنند.
چنانچه مایل هستید از دکتر در همین زمینه سوالی بپرسید، میتوانید در بخش طرح پرسش آن را مطرح کنید، تا دکتر به شما در اسرع وقت پاسخ دهند، و چنانچه میخواهید از ایشان نوبت آنلاین دریافت کنید روی لینک مشخص شده کلیک کنید.
ارسال نظر
جدیدترین مقالات
بهترین متخصص ارتودنسی در میرداماد کیست؟
ارتودنسی سرامیکی چیست؟مزایا و معایب+هزینه+نحوه نگهداری
ارتودنسی به روش دیمون؛ مزایا و هزینه
ارتودنسی پیشگیرانه چیست و چرا باید آن را جدی گرفت؟
ارتودنسی رنگی چیست و چگونه بهترین رنگ را برای ارتودنسی انتخاب کنیم؟
ارتودنسی لینگوال چیست؟
همه چیز درباره ارتودنسی دندان (0 تا 100 فرآیند درمان ارتودنسی)
ارتودنسی ثابت؛ انواع، مزایا و معایب و هزینه ارتودنسی ثابت